*

24.2.18

Η Τουρκία «απλώνει» τις αεροναυτικές της δυνάμεις από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο με νέες NAVTEX (φωτό)


Μια τεράστια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης δέσμευσε η Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει σε αεροναυτικές ασκήσεις δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις σαφές προθέσεις της στο δημιουργήσει ένα πυριφλεγές κλίμα στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου απλώνοντας τις δυνάμεις της  σε περιοχές κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Πιο συγκεκριμένα η Άγκυρα δέσμευσε ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη, απαντώντας με προκλητικό τρόπο σε Ελλάδα  και Ε.Ε. με την τελευταία μάλιστα να προγραμαμτίζει σύνοδο κορυφής
Παράλληλα η Τουρκία με δεύτερη Navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.
Πρόκειται για τις Navtex 0283/18 και 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.
Το πλοίο MARIA S. MERIAN:
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με Νavtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.
H τουρκική Νavtex για την περιοχή στην Κρήτη:
Το εν λόγω ερευνητικό, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
pronews