21.2.18

ΚΥΠΡΟΣ: Διάβημα στον ΟΗΕ μετά τη νέα τουρκική Navtex




Συγκάλεσε το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών τελικά ο Πρόεδρος
Δεύτερη οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για το τεμάχιο 3, μόλις δύο 24ωρα πριν λήξει η πρώτη και ενώ η Λευκωσία ανέμενε να αποδώσουν οι διπλωματικές ενέργειες και να συνεχίσει απρόσκοπτα το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, εξέδωσε χθες παράτυπα η Τουρκία. Η εξέλιξη προκάλεσε κινητοποίηση στην προεδρία της Δημοκρατίας παρ’ όλο που ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, σύστηνε υπομονή και ψυχραιμία, ενώ επέμεινε ότι στόχος των πάρα πολλών διπλωματικών ενεργειών παραμένει η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος.

Η νέα Navtex της Τουρκίας υποχρεώνει την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ να ξανασκεφτεί τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το στόχο «Σουπιά», καθώς κάθε μέρα αδράνειας του SAIPEM 12000 στοιχίζει πάνω από 200.000 δολάρια, ενώ εντός Μαρτίου είναι προγραμματισμένο να αναλάβει εργασίες στο Μαρόκο.
Όπως πληροφορούμαστε, η νέα Navtex που έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου υποχρεώνει τη Λευκωσία να αναβαθμίσει τα διαβήματά της με πρώτο προς τον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία επικαλούμενη κινδύνους στην περιοχή του τεμαχίου 3 λόγω στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και ότι οι τουρκικές ενέργειες προβάλλουν προσκόμματα και δυσκολίες στην επανέναρξη των συνομιλιών. Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος θα μεταφέρει διά ζώσης το ζήτημα στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ την Παρασκευή. Σχετικές αποφάσεις για συνέχιση της διπλωματικής προσπάθειας λήφθηκαν στη διάρκεια δίωρης σύσκεψης πολιτικο-τεχνοκρατικού χαρακτήρα της οποίας προήδρευσε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Προεδρικό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νωρίτερα μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κα Μέρκελ πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 27.
Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Αθήνα, η παρεμπόδιση των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Πρόεδρος ακύρωσε τις χωριστές συναντήσεις που προγραμματίζονταν για σήμερα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και συγκάλεσε το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών στις 9.30 π.μ. Στις 12 το μεσημέρι θα δεχθεί επίσης την πρέσβειρα των ΗΠΑ, Καθλίν Ντόχερτι, με την οποία συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
Στο λιμάνι της Λεμεσού έχουν αγκυροβολήσει τα υποστηρικτικά πλοία του γεωτρύπανου SAIPEM 12000. Πρόκειται για τα VOS Prime, VOS Prudence και VOS Purpose, τα οποία έχουν προσδέσει στο λιμάνι.
Το Λονδίνο αξιολογεί…
Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια διαδικασίας απάντησης κοινοβουλευτικών ερωτήσεων επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.
Με αφορμή ερωτήσεις που αφορούσαν την Τουρκία, η βουλευτής των Συντηρητικών στην περιφέρεια Chipping Barnet του βορείου Λονδίνου, Τερέζα Βίλιερς, άδραξε την ευκαιρία να προτρέψει με την ερώτησή της τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. «Αξιολογούμε τα όσα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες για το τι ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή», ήταν η σύντομη απάντηση που έδωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν.
Νίκη Κουλέρμου
Το ΠΣΕ καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης παρακολουθεί με ανησυχία την ένταση που έχει προκληθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. «Οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζει με ανακοίνωσή του το ΠΣΕ σημειώνοντας ότι αυτές οι ενέργειες «επηρεάζουν ταυτόχρονα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Περαιτέρω όξυνση της κατάστασης δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε του κυπριακού λαού, ούτε των λαών της περιοχής, καθώς προκαλούν μόνο καταστροφή και όλεθρο για όλους», προειδοποιεί.
Το ΠΣΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση προς στην Τουρκία για τερματισμό των προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, για άλλα έξι χρόνια ανανέωσε με απόφασή του το ”υπουργικό συμβούλιο” τη ”συμφωνία” του ψευδοκράτους με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου. Η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη χθεσινή συνεδρία του ”υπουργικού” από τον ”υπουργό παιδείας”, Τζεμάλ Οζγιγίτ, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην ”αποκλειστική οικονομική ζώνη” του ψευδοκράτους.
dialogos.com.cy