17.2.18

Έλληνας πτέραρχος: Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα δικά μας λάθη!


Γράφει ο Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κων/νος Ιατρίδης
                    Επίτιμος Δκτης ΔΑΥ


Ανησυχία, αμηχανία και αγωνία  για την ένταση στο Αιγαίο, με αφορμή το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε στα ΙΜΙΑ. Η  συμπεριφορά της ξεπέρασε τα όρια του ανεκτού!



Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της, αμφισβητώντας πλέον ανοικτά το καθεστώς των ΙΜΙΩΝ. Θεωρούν τα ΙΜΙΑ Τουρκικό έδαφος και αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

Δυστυχώς  τα  λάθη  μας, οι παραλείψεις   και η έλλειψη Ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής  έστειλαν λάθος μηνύματα  και  δώσαμε το δικαίωμα  στην Τουρκία να συμπεριφέρεται κατά τον απαράδεκτο και επικίνδυνο αυτό τρόπο.



  • Στις 8/6/1995 το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε   ως casus belli - αιτία πολέμου την οποιαδήποτε προσπάθεια – ενέργεια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (δικαίωμα της Ελλάδας που προκύπτει από το διεθνές Δίκαιο), χωρίς να αντιδράσουμε δυναμικά και επιθετικά,  καταγγέλλοντας την Τουρκία σε όλους τους οργανισμούς και την Ευρώπη. Αυτό δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα και το αποδεχόμαστε.
  • Το 1996 με  τα λάθη μας και οι  παραλείψεις μας ,  δώσανε το δικαίωμα στους Τούρκους να θεωρούν τα ΙΜΙΑ γκρίζα ζώνη. Αποδεχτήκαμε  τότε το NO TROOPS (όχι στρατεύματα), NO FLAGS( όχι σημαίες) , NO SHIPS ( όχι πλοία) στα ίμια και να μην  αποβιβαστεί κανείς στα δύο νησιά.
  • Το 1997 με τη Συμφωνία της Μαδρίτης αναγνωρίσαμε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
  • Το 1999  με  τη Συμφωνία του Ελσίνκι , δεχτήκαμε ότι υπάρχουν συνοριακές διαφορές με την Τουρκία.
  • Το 2014 στην Έκθεση της Θεσ/νικης  ο νύν Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα.
  • Αποδεχτήκαμε ότι η Τουρκία είναι Περιφερειακή Δύναμη όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση με τον  Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τράμπ « ...σεβόμαστε την Τουρκία που είναι μια περιφερειακή δύναμη…..».
  • Αποδεχτήκαμε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποτελούν άγκυρα σταθερότητας σε ένα κόσμο που αλλάζει , όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Δηλαδή βάλαμε τη χώρα μας  στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα , δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και έχει κλείσει  φυλακή όσους δεν είναι αρεστοί στον Ερντογάν. Είναι πραγματικά λυπηρό και μέγα λάθος.



Δυστυχώς τα λάθη δεν διορθώνονται με λάθη.

 Η  Ελλάδα  πρέπει άμεσα  να καταγγείλει έντονα  την Τουρκία  στον ΟΗΕ και όχι μόνο στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και να ειπωθεί ότι παραβιάζονται οι  συνθήκες  και το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα,  θα έπρεπε να κληθούν όλοι οι πρέσβεις στην Αθήνα και να γίνει ενημέρωση για την επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Να προκαλέσει η χώρα μας μια συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας  και η απόφαση να σταλεί στην Τουρκία για άμεση συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων  και μάλιστα της Αεροπορίας για να έχουμε αεροπορική υπεροχή. Χάραξη μιας ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής με συναίνεση και συνεργασία .

 Χρειάζεται νηφαλιότητα , ψυχραιμία , αποφασιστικότητα και πάνω από όλα ενότητα  και να έχουμε υπόψη μας ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις προκλητικές της συμπεριφορές και  διεκδικήσεις αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά  ενισχύοντας την αποτρεπτική μας ικανότητα και εκμεταλλευόμενη την διεθνή συγκυρία!!


armyvoice.gr