3.2.18

Παλλαϊκό κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία

Περισσότερα από 2.500 λεωφορεία θα φτάσουν στην Αθήνα από την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά - Τον λόγο θα πάρουν ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης - Χαιρετισμό της Ιεράς Συνόδου θα διαβάσει ο Μητροπολίτης Σύρου

Μέρες του 1992 φιλοδοξούν να θυμίζει αύριο η Αθήνα, οι διοργανωτές του κορυφαίου συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” από τα Σκόπια. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής το πλήθος είχε ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πολίτες, που είχαν φτάσει στην Αθήνα απ' όλες τις γωνιές της χώρας.  


Έως το πρωί της Παρασκευής η Συντονιστική Επιτροπή έκανε λόγο για περισσότερα από 2.500 λεωφορεία που θα φτάσουν στην Αθήνα από την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά. Αν συνυπολογιστεί και ο κόσμος που θα συρρεύσει στην πλατεία Συντάγματος από την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, τότε θα πρόκειται αναμφισβήτητα «για το μεγαλύτερο σε όγκο και πάθος συλλαλητήριο του... αιώνα», όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι της διοργάνωσης.
Παρά το κλίμα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ακόμη και μέλη του «Ρουβίκωνα», που προειδοποίησε πως «στις 4 Φεβρουαρίου θα χυθεί αίμα»,  οι διοργανωτές του ξεκαθαρίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. 

Δύο θα είναι οι βασικοί ομιλητές του συλλαλητηρίου, με στόχο να μην υπάρξει κόπωση στο πλήθος. Τον λόγο θα πάρουν ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης,  ενώ ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν  εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη. 
 
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα “Μακεδονία” παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην Ιστορία δεν νομίζω ότι μας αφορά, αφού η δική μας απόφαση και μόνο είναι που θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα αυτό. Εφόσον εμείς αρνούμαστε, όπως είπα, να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη κ.λπ., μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας όπως κάναμε τόσα χρόνια.
Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να αρνηθούμε κάθε άλλη παραχώρηση, όπως λ.χ. τη συναίνεσή μας να γίνει μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατόν να συνυπάρχουμε ειρηνικά γνωρίζοντας ότι από την άλλη μεριά υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, αλλά θα πρέπει να παίρνουμε όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την άμυνα της χώρας μας. Χρειαζόμαστε μια δυνατή κυβέρνηση που να εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά και ανόητο να μας κυβερνά ο οιοσδήποτε κύριος Τσίπρας σε μια ιστορική περίοδο που η θάλασσα των ιστορικών γεγονότων τείνει να γίνει θύελλα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του σκάφους “Ελλάς” σε βαθμό εξοντωτικό».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: «Είναι λαϊκό δικαίωμα να αμυνθεί ο Ελληνικός λαός,  σε κάθε αλυτρωτική βλέψη των ακραίων εθνικιστικών κύκλων της FYROM, που σκοπίμως υποκινούνται σε λύση υπό την πίεση του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι απλά γεωγραφική υπόθεση , είναι θέμα ταυτότητας, ιστορίας και στη τελική όχι περαιτέρω ταπείνωση των Ελλήνων. Με ψεύτικο όνομα , λύση δεν υπάρχει, αλλά γεωπολιτική εξυπηρέτηση των συμφερόντων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: «Στόχος της διοργάνωσης είναι η εμφάνιση του κυρίαρχου λα ύ στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Η Ελλάδα δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα χρηματοοικονομικά πλούτη της, αλλά για τις άυλες αξίες της φιλοσοφίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, που δώρισε στην ανθρωπότητα. Αυτές τις αξίες, οι σημερινοί Έλληνες και Ελληνίδες δείχνουν πως είναι έτοιμοι να τις υπερασπισθούν, στις σύγχρονες Θερμοπύλες».

protothema