13.2.18

Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει πόλεμο με Ελλάδα, Κύπρο, Κούρδους, Ισραήλ, Αίγυπτο και ΗΠΑ – Όλο το ρεπορτάζ


Εκτός ελέγχου το τουρκικό ισλαμιστικό καθεστώς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει τον πόλεμο με τους Κούρδους στην Εφρίν της βορειοδυτικής Συρίας και αισθάνεται ασφυκτικά περικυκλωμένος. ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Κούρδοι και Αίγυπτος είναι η συμμαχία εφιάλτης του Τούρκου Προέδρου. Από την Παρασκευή τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν το γεωτρύπανο να φτάσει στον στόχο «Σουπιά», στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αφού το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διαθέσει 550 εκ. δολάρια για εξοπλισμό και εκπαίδευση των Κούρδων της Συρίας, η Τουρκία «απάντησε» επιχειρώντας να εμβολίσει τη ναυαρχίδα του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Η αμερικανική απόφαση, να χορηγήσουν επιπλέον οικονομική υποστήριξη στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), «θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Τουρκίας», δήλωσε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της επίσκεψης στην Τουρκία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση σε ομιλία του σε μέλη του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα δαπανήσει 300 εκ. δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, στους ίδιους που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται από τις 20 Ιανουαρίου στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
Αναλυτικά, το Πεντάγωνο ζήτησε 300 εκ. δολάρια για τους Κούρδους της Συρίας και 850 εκ. δολάρια για το Ιράκ, για το έτος 2019, για τον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές.
Το Πεντάγωνο επίσης έχει υπολογίσει και ακόμα ένα ποσό, ύψους 250 εκ. δολαρίων, που θα διατεθούν για την ασφάλεια των υπό κουρδικό έλεγχο συριακών συνόρων στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι τουρκικές εφημερίδες, σε πρωτοφανή αμηχανία, μιλάνε για 550 εκ. δολάρια χρηματοδότησης της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού(YPG), της κυρίως συνιστώσας των SDF, η οποία πολιτοφυλακή θεωρείται από το τουρκικό κράτος παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αποφάσεις του αμερικανικού Πενταγώνου θα φέρουν σε σημείο κατάρρευσης τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν μαζί με την Τουρκία και να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας ενάντια στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν/συριακό Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας/συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, που εμείς θεωρούμε τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Χακάν Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT και πρόσθεσε.
«Είμαστε μάρτυρες μιας αυξημένης διπλωματικής κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες. Ήρθε ο ΜακΜάστερ, ο Τίλερσον θα είναι εδώ την Παρασκευή. Είναι ξεκάθαρο από την πλευρά της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν με το PYD/PKK και εμείς λέμε εκκαθαρίστε την περιοχή από τους τρομοκράτες».

Ισραήλ: Η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκράτες

Παράλληλα τη Δευτέρα η Τουρκία κατηγορήθηκε από το Ισραήλ ότι υποστηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, που αποτελεί παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Η κρίση ξεκίνησε με κόντρα Τουρκίας-Αιγύπτου

Πριν μια εβδομάδα η Αίγυπτος προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των οικονομικών δικαιωμάτων που έχει στην ανατολική Μεσόγειο βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο και η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.
Η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος αερίου Ζορ το 2015 έχει προκαλέσει μια κούρσα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε να προβάλλει αντιρρήσεις για τη συμφωνία του 2013, όταν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε απάντηση ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον κάθε προσπάθειας να αμφισβητηθεί η συμφωνία του 2013 και δήλωσε ότι αυτή έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
«Ο Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να παραβιασθούν ή να μειωθούν τα δικαιώματα της Αιγύπτου σ’ αυτή την περιοχή», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια «απορρίπτεται και θα αντιμετωπισθεί».

Προσπάθησαν να εμβολίσουν τη ναυαρχίδα του ελληνικού Λιμενικού

Ως «απάντηση» στην υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, το βράδυ της Δευτέρας-ξημερώματα Τρίτης, οι Τούρκοι στράφηκαν κατά του ιστορικού τους εχθρού, της Ελλάδας, και προσπάθησαν να εμβολίσουν τη ναυαρχίδα του ελληνικού λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.
Συγκεκριμένα, τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει το πλοίο «Γαύδος» ανοιχτής θαλάσσης 90 του Λιμενικού Σώματος και ενώ εκείνο ήταν ακίνητο.
Η τουρκική επίθεση σημειώθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο πλοίο, πρόκειται για τη ναυαρχίδα του Λιμενικού Σώματος που έχει πάρει το όνομα του από την ακριτική Γαύδο, νότια των Χανίων.
Ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έδρα του είναι η Λέσβος.
Το κόστος του έφτασε περίπου τα 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους.
Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, είναι σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες.
Έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.
Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

Το τουρκικό UMUT πραγματοποίησε το ύπουλο χτύπημα

Το τουρκικό σκάφος Umut με τον αριθμό 703, είναι αυτό που μπαμπέσικα προσπάθησε να εμβολίσει και να βυθίσει το ελληνικό πλοίο.
Αν και θεωρητικά είναι σκάφος έρευνας διάσωσης, πρόκειται για ένα μεγάλο πλοίο που φέρει οπλισμό.
Το τουρκικό σκάφος ήταν στην περιοχή μαζί με τουλάχιστον άλλα τρία τουρκικά σκάφη.

Πώς επιτέθηκαν οι Τούρκοι

Ήταν νύχτα όταν το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος» (ΛΣ090) βρέθηκε απέναντι στα τουρκικά.
Το ελληνικό σκάφος ήταν σχεδόν σε ακινησία όταν το πλήρωμά του (24 άνδρες και 3 γυναίκες) αντιλήφθηκε την επιθετική κίνηση του τουρκικού.
Ο Τούρκος καπετάνιος με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκε έχοντας βάλει πλώρη στοχεύοντας στο κέντρο το ελληνικού σκάφους το οποίο είναι μικρότερο (58 μέτρα μήκος) και κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.
Την τελευταία στιγμή ο Έλληνας καπετάνιος δίνοντας εντολή για πρόσω ολοταχώς και με κατάλληλο ελιγμό απέφυγε εν μέρει την κίνηση του Τούρκου.
Ήθελαν να εμβολίσουν και να βυθίσουν το ελληνικό πλοίο.

Νεκτάριος Σαντορινιός: «Επιθετική ενέργεια»

«Το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο κ. Σαντορινιός είπε ακόμα ότι το σκάφος μας έπαθε υλικές ζημιές αλλά δεν έχει τραυματισθεί κανείς.
«Η τουρκική ακταιωρός, με τον τρόπο που κινήθηκε, κινήθηκε πέραν των συνόρων και παραβίασε τους κανόνες ναυσιπλοϊας», είπε ακόμα και πρόσθεσε:
«Ήταν μια επιθετική ενέργεια. Εμείς, ως λιμενικό σώμα και ως κυβέρνηση διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
»Μας προβληματίζει η επιθετικότητα των Τούρκων. Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί», κατέληξε.

Ο Ερντογάν λέει «το ίδιο είναι Εφρίν, Κύπρος Αιγαίο»

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του την Τρίτη -κι αφού είχε αποπειραθεί να εμβολίσει το ελληνικό πλοίο- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε την τουρκική επίθεση στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, με το Αιγαίο και την Κύπρο κάνοντας σαφές πως η χώρα του είναι έτοιμη να επιτεθεί και κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα είπε:
«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα».
«Για μας ό,τι είναι η Εφρίν έτσι είναι και τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο» και συνέχισε τον ίδιο τόνο:
«Μη νομίζουν πως δεν παρατηρούμε τις καιροσκοπικές κινήσεις έρευνας αερίου και σχετικά με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο.
»Κάποιοι βλέπουν τις εξελίξεις στα νότια σύνορα μας και κάνουν λάθους υπολογισμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Τα πολεμικά μας πλοία η πολεμική μας αεροπορία και όλες οι δυνάμεις μας παρακολουθούν τις εξελίξεις με εντολή να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί».
Οι απειλές του Ερντογάν συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή:
«Οι μαγκιές αυτών είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας, τα αεροπλάνα μας, και τον στρατό μας.
»Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλατφόρμας ερευνών».

Ο Ερντογάν απείλησε ΗΠΑ και Κούρδους

Στη συνέχεια της ομιλίας του, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στο σοσιαλιστικό κόμμα PYD των Κούρδων της Συρίας.
Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε:
«Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, από το Κουβέιτ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να προσφέρει επιπλέον βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στους Κούρδους.
Ο Τίλερσον εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία του για τα τελευταία γεγονότα στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει μια επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει επίγνωση «των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλειά της».

Οι Τούρκοι εμπόδισαν το γεωτρύπανο στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι το Παρασκευή τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλου του γεωτρύπανου «Σάιπεμ 12000» προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου θα διενεργούσε γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.
Tη Δευτέρα η Ε.Ε. κάλεσε την Άγκυρα να «απέχει» από «προστριβές, απειλές ή ενέργειες» που «διαταράσσουν» τις «σχέσεις καλής γειτονίας» απηύθυνε η Κομισιόν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, αφερόμενος στο επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια.
Μίλησε για εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, η οποία απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».
«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε:
«Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».
tribune