6.2.18

Σκληρή απάντηση Μ.Θεοδωράκη σε ΣΥΡΙΖΑ για Μακεδονία: «Πού να φανταστείτε ότι ένας αριστερός μπορεί να είναι πατριώτης;»

Μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση έδωσε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, ηγέτης του συλλαλητηρίου του Κυριακής για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και τις βρώμικες επιθέσεις που υπέστη από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πώς να δεχτούν αυτοί ότι ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ήμασταν υπερπατριώτες», σημείωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο δελτίο ειδήσεων του STAR, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος απ' όλες τις κυβερνήσεις.  
Εννοώντας ότι αυτοί που είναι στην κυβέρνηση μπορεί να εμφανίζονται ως «αριστεροί» αλλά σίγουρα δεν είναι πατριώτες
Ο μουσικοσυνθέτης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία που έχει γι' αυτόν η πλατεία Συντάγματος, τόσο σε συμβολικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.
Eν συνεχεία εξήγησε πως η πλατεία Συντάγματος έχει για εκείνον ιδιαίτερη, συμβολική και συναισθηματική αξία.
«Το Σύνταγμα έχει πολύ στενή σχέση μαζί μου. Διαδήλωσα πρώτη φορά το 1943», δήλωσε o μουσικοσυνθέτης και κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα και συνέχισε:
«Τότε που οι Γερμανοί θέλησαν να τη δώσουν στους Βούλγαρους. Πρώτη φορά που οι Γερμανοί στην Ευρώπη είχαν δει δημόσια διαδήλωση. Δεν είχαν δει ποτέ. Αλλά το πληρώσαμε φοβερά με αίμα».
Όσον αφορά στις απειλές σε βάρος της ζωής του, ο μουσικοσυνθέτης και πρώην υπουργός και βουλευτής δήλωσε: «Κι άλλη φορά που οι Πυρήνες ήθελαν να με σκοτώσουν, βλέπεις εκείνο το παράθυρο εκεί;  Τους είπα “ανοίγω το παράθυρο για ευκολία, παρότι ήταν χειμώνας και θα πάθαινα γρίπη. “Πηγαίνετε στο ένα μέτρο για να με σκοτώσετε”. Είναι δειλοί αυτοί όλοι, όλη αυτή η γενιά δεν είναι όπως ήμασταν εμείς. Πονάγαμε πολύ την πατρίδα μας και σκοτωνόμασταν».
Σχετικά με την κριτική για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, ο Μίκης Θεοδωράκης διερωτάται: «Η Χρυσή Αυγή ήταν 200-300. Όταν είναι 1 εκατομμύριο ο κόσμος τι σημασία έχει;» και επισήμανε: «Θα μου πείτε… γιατί τη Χρυσή Αυγή; Αγαπούν την πατρίδα; Ναι την αγαπούν αλλά με ένα τρόπο εριστικό. Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου γιατί αγαπάει όλες τις πατρίδες του κόσμου».
«Ο ελληνικός λαός είναι πιο υπεύθυνος από όλες τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση από το 1944 μέχρι το 1992, που πάλι εγώ ως βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας επέβαλα τον όρο “Mακεδονία” κι έγινε μετά δεκτό και από το συμβούλιο των αρχηγών. Πώς να δεχτούν αυτοί πως ένας παλιός κομμουνιστής, αριστερός είναι τόσο πατριώτης; Δεν καταλαβαίνουν όταν εμείς παλεύαμε με τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ότι ήμασταν υπερπατριώτες»κατέληξε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης.
pronews