14.2.18

«Πόλεμος νεύρων» στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων – Αυξήθηκαν τα μέτρα επιτήρησης από Ελληνικής πλευράς.


Γράφει ο Γιώργος Δ. Δρόσος.

Ένας «πόλεμος νεύρων» εξελίσσεται το τελευταίο τρίμηνο στην ευρύτερη  θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, με προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τούρκων και με την Ελληνική πλευρά να αυξάνει τα μέτρα επιτήρησης στην περιοχή.
Οι προκλήσεις ξεκίνησαν από τη γείτονα, με τις συνεχείς  παρενοχλήσεις από τουρκικά σκάφη ακτοφυλακής των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών(τα περισσότερα Καλύμνικα) , που αλίευαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων .
Καθημερινά κατά την περίοδο αλιείας της τσιπούρας ,τουρκικά σκάφη ακτοφυλακής προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τα ελληνικά αλιευτικά από την περιοχή. Με απειλητικό και επικίνδυνο τρόπο  προσέγγιζαν τα Ελληνικά αλιευτικά σκάφη  και προσπαθούσαν με τα απόνερα που δημιουργούσαν, να τα εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν ή και να τους προκαλέσουν ζημιές. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες Καλύμνιων ψαράδων, υπήρξαν περιπτώσεις, που τα τουρκικά σκάφη ακτοφυλακής έστρεψαν τα όπλα τους κατά των ελληνικών αλιευτικών σκαφών, ενώ έριξαν και προειδοποιητικές βολές.
Τα δεκάδες επεισόδια αυτής της μορφής, που καταγράφηκαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2017– Ιανουαρίου 2018, χαρακτηρίζονται όχι μόνο προκλητικά, αλλά και επικίνδυνα κι αν δεν οδηγηθήκαμε στα χειρότερα ή δεν θρηνήσαμε ακόμα και θύματα, οφείλεται στην εμπειρία των Καλύμνιων ψαράδων και την ψυχραιμία που επέδειξαν. Όχι μόνο δεν δείλιαζαν και δεν υποχωρούσαν στις προκλήσεις των Τούρκων, αλλά φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τα τουρκικά σκάφη ακόμα και όταν βρισκόντουσαν σε απόσταση αναπνοής.
Χαρακτηριστικό το video που παραθέτουμε με την τουρκική ακταιωρό να περνά με ταχύτητα δίπλα από το αλιευτικό σκάφος και να προσπαθεί με τα απόνερα που δημιουργεί, να του προκαλέσει ζημιά και τον Καλύμνιο καπετάνιο Κυριάκο Μιχαήλου να την βινετοσκοπεί
Ένα περιστατικό που συνέβη το πρωί 14 Ιανουαρίου 2018, στη θαλάσσια περιοχή Φαρμακονησίου.
Επίσης εικόνες με τα τουρκικά σκάφη σε απόσταση αναπνοής,όπως τις κατέγραψε ο Βασίλης Λυράς με το κινητό του τηλέφωνο.
.
Και φυσικά οι προκλήσεις των γειτόνων δεν έμειναν μόνο στην παρενόχληση των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών. Συνεχίστηκαν με διάφορες άλλες προκλητικές ενέργειες.
Χαρακτηριστικές, η περίπτωση απόπειρας παρενόχλησης της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» από τουρκικό σκάφος,που θα οδηγούσε σε ατύχημα αν δεν αντιδρούσε ψύχραιμα ο κυβερνήτης του Ελληνικού πολεμικού πλοίου,  καθώς και η περίπτωση εισόδου τουρκικών σκαφών εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, τη χρονική στιγμή που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ που επέβαιναν στην Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» τιμούσαν τους 3 Αξιωματικούς ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια, ρίχνοντας στεφάνι στην περιοχή πτώσης του ελικοπτέρου.
Και ο «Πόλεμος νεύρων»από πλευράς γειτόνων, συνεχίζεται με τη συνεχή παρουσία σκαφών της τουρκικής  ακτοφυλακής και πλοίων του τουρκικού ΠΝ στα Ίμια. Καθημερινά τουλάχιστον 3-4 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και πλοία του τουρκικού ΠΝ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονται και περιπολούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ενώ με προκλητικό τρόπο παραβιάζουν  τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κυκλώνουν τις 2 νησίδες των Ιμίων.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Αναφορικά με τις  παρενοχλήσεις των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών, η ψύχραιμη αντιμετώπιση από τους ίδιους τους ψαράδες, ίσως να αποτελεί  μία λύση, σε καμία περίπτωση όμως δεν αρκεί .
Η προστασία των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών και η διενέργεια των δραστηριοτήτων τους  εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, απρόσκοπτα και με ασφάλεια, δεν μπορεί  να είναι μόνο θέμα αυτοπροστασίας και αυτοσυγκράτησης από τους ίδιους τους ψαράδες, αλλά  είναι υποχρέωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και του Πολεμικού Ναυτικού.
Και βέβαια η  απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις με την παραβίαση των Ελληνικών χωρικών υδάτων και η αποτροπή,  θα πρέπει να γίνεται με την καθημερινή παρουσία,ικανής ναυτικής δύναμης σκαφών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και του Πολεμικού Ναυτικούστην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, φαίνεται ότι κινείται η Ελληνική πλευρά το τελευταίο διάστημα, αφού ήδη αυξήθηκαν τα μέτρα επιτήρησης στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.
Δύο (2) Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καλύμνου και καθημερινά περιπολούν στην ευρύτερη θαλάσσια  περιοχή των Ιμίων, ενισχύοντας τις περιπολίες που εκτελούν τα περιπολικά σκάφη των Λιμεναρχείων Καλύμνου, Κω και Λέρου.
Αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκονται στην περιοχή το  Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) «Γαύδος» που αποτελεί τη  «ναυαρχίδα» του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Επίσης βρίσκεται  το ΠΑΘ Φούρνοι (ΛΣ 060)  τύπου “Saar-4”, έχει μήκος 58 μέτρα και πλάτος  7,62 ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει είναι 34,5 κόμβοι. Το προβλεπόμενο πλήρωμα του είναι 28 άτομα.
Εκτός των σκαφών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, στην  ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εκτελεί περιπολίες αυτό το διάστημα ,η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού  Κ/Φ «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ»