28.2.18

Τουρκικά μαχητικά «σκέπασαν» την Κύπρο - Σε απόσταση «αναπνοής» από ισραηλινά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην Πάφο


Μετά την απομάκρυνση του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 της ΕΝΙ η Άγκυρα στέλνει μήνυμα και στο Τελ Αβίβ στέλνοντας τα μαχητικά της να «σκεπάσουν» την Κύπρο και ενώ από χθες στο κυπριακό FIR και στον κυπριακό εναέριο χώρο, πραγματοποιούσε άσκηση ή Αεροπορία του Ισραήλ με προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο Πάφου.

Δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F16 πραγματοποίησαν χθες διαδοχικές πτήσεις γύρω από τη Κύπρο, παραβιάζοντας το FIR Λευκωσίας.
Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν περίπου για μισή ώρα πριν επιστρέψουν στη βάση τους στη Τουρκία. Εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου από τα βόρεια και αφού κινήθηκαν νότια στη συνέχεια ακολούθησαν δυτική πορεία σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα παράλια.
Τελικά κινήθηκαν βορειοανατολικά και επέστρεψαν στη Τουρκία. 
Η πτήση κάλυψε τα θαλάσσια τεμάχια 3, 6, και 8 της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ τα F16 πέταξαν και πάνω από τα τουρκικά πλοία που βρίσκονται στη περιοχή.
Η ΤΗΚ ήθελε να δηλώσει τουρκική κυριαρχία πάνω από τα συγκεκριμένα οικόπεδα και να δείξει ότι αδιαφορεί για την ισραηλινή παρουσία στο νησί.
Aξίζει να σημειώσουμε την χθεσινή δήλωση του Τούρκου ΥΠΑΜ Νουρετίν Τζανικλί ο οποίος ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό του Στόλου της χώρας του και προανήγγειλε νέα οπλικά συστήματα εξαιτίας των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και είπε πώς «στόχος μας είναι να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε μία σύγκρουση στο Αιγαίο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από την τουρκική βουλή, δήλωσε επίσης ότι και τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια που διαθέτει η Τουρκία πρέπει να εκσυγχρονιστούν, άμεσα
«Και θα το κάνουμε γρήγορα», είπε ο Τζανικλί, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο έδειξαν ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ισχυρά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στη θάλασσα.
«Μόνο εμείς δεν έχουμε καταλάβει την ναυτική ισχύ μας», κατέληξε.
Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Μόνο στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει την πραγματική ισχύ μας.

pronews