13.2.18

Επιστρέφουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα


Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στις τράπεζες διαπιστώνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς διευρύνεται η καταθετική βάση. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τις εγχώριες τράπεζες, από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο του 2017, ο ιδιωτικός τομέας επανέφερε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταθέσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ, με τα 4,8 δις να προέρχονται από νοικοκυριά.

Μάλιστα, το ήμισυ αυτών των κεφαλαίων, σύμφωνα με πηγές τραπεζών, βγήκε από θυρίδες και «σεντούκια», αναστρέφοντας την τάση προηγούμενων ετών.
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό μέγεθος που καταδεικνύει τη βελτίωση του κλίματος είναι η αύξηση του «νέου χρήματος», των νέων καταθέσεων δηλαδή που δεν υπόκεινται σε κεφαλαιακούς περιορισμούς μετά τη χαλάρωση του καλοκαιριού του 2016.

Το νέο χρήμα υπολογίζεται αυτήν τη στιγμή σε περίπου 30 δισ. ευρώ, επί συνόλου 126 δις καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, και προέρχεται από «σεντούκια», επενδυτικά προϊόντα που ρευστοποιούνται, χρήματα από το εξωτερικό και σε μεγάλο βαθμό μετρητά που καταθέτουν εμπορικές επιχειρήσεις.

Από τα περίπου 15 δισ. ευρώ ένα έτος πριν, το νέο χρήμα έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, εξέλιξη που δείχνει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ότι εμπεδώνεται η κανονικότητα.

Μέρος του νέου χρήματος, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, χρησιμοποιείται σε υποχρεώσεις των καταθετών, αλλά ένα αξιοσημείωτο μέρος του μένει στο σύστημα.Τραπεζικά στελέχη βλέπουν ότι τους επόμενους μήνες, όσο επαληθεύονται οι θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία και πλησιάζει η ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης, οι συνθήκες θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του ρυθμού επιστροφής των καταθέσεων.

Για το 2018, συντηρητικές εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις, με τις προσδοκίες να γίνονται υψηλότερες και να φθάνουν ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ, όσο βελτιώνονται οι συνθήκες.

Είναι ενδεικτική, σύμφωνα πάντα με τραπεζικές πηγές, η σημασία της σταθερότητας και του καλού κλίματος και αποτυπώνεται στις τάσεις του 2017, το οποίο χωρίζεται σε δύο περιόδους που κινήθηκαν σε διαμετρικά διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στο πρώτο τετράμηνο του προηγούμενου έτους ήταν κυρίαρχη η ανησυχία των καταθετών και η αβεβαιότητα εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ από τον Μάιο και μετά η συμφωνία με τους θεσμούς και η οριστικοποίησή της τον Ιούνιο ήταν ο καταλύτης για την άνοδο των καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία έγινε σταδιακά και σταθερά.Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν εισροές 7,4 δις.

Στο οκτάμηνο αυτό, μάλιστα, τα νοικοκυριά έφεραν στο σύστημα περίπου 4,8 δισ. ευρώ έναντι μείωσης των καταθέσεών τους κατά 1,6 δις το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Στο τέλος του έτους, το ισοζύγιο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ήταν θετικό, με αύξηση της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δις προέρχονταν από τις καταθέσεις των νοικοκυριών.

Τις καταθέσεις των επιχειρήσεων τόνωσαν η πληρωμή σημαντικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών από πλευράς του Δημοσίου, αλλά και η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων. 

Οι επιχειρηματικές καταθέσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο, έκλεισαν το 2017 με αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Η αποπληρωμή των οφειλών αλλά και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος έδωσαν περαιτέρω ώθηση στον κύκλο εργασιών συγκεκριμένων κλάδων, όπως για παράδειγμα τα φαρμακεία, η ενέργεια, τα τρόφιμα και ο τουρισμός, δημιουργώντας προσδοκίες σε συνδυασμό με τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,zougla.gr