6.2.18

Γερμανική αστυνομία: Η ισλαμιστική απειλή είναι σε διαρκή άνοδο


Η ισλαμιστική απειλή βρίσκεται «σε διαρκή άνοδο» στη Γερμανία, παρά τις ήττες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ο κίνδυνος έχει αυξηθεί εξαιτίας της συρροής προσφύγων, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική δικαστική αστυνομία.
«Στη Γερμανία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δυναμικό ισλαμιστικής απειλής που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας BKA Χόλγκερ Μουνχ σε ευρωπαϊκό συνέδριο αστυνομικών στο Βερολίνο.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ριζοσπαστών ισλαμιστών που θεωρείται πιθανό να διαπράξουν επίθεση αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε 743 σήμερα έναντι 139 το 2013, σύμφωνα με τον ίδιο.
Γενικά οι σαλαφιστικοί κύκλοι περιλαμβάνουν περίπου 11.000 άτομα, από τα οποία 970 έχουν μεταβεί στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της BKA.
Οι περισσότερες επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων που έχουν γίνει από το 2015 στη Γερμανία, έχουν πραγματοποιηθεί από αιτούντες άσυλο.
Εξάλλου ο κίνδυνος της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης στη Γερμανία αυξήθηκε από το 2015 με την έλευση μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στη χώρα.
«Ξέρουμε πως με τη συρροή των προσφύγων ο κίνδυνος δεν μειώθηκε», δήλωσε ο Χόλγκερ Μουνχ.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στη χώρα από το 2015, κυρίως προερχόμενοι από τη Συρία. Ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης στη Γερμανία μεταξύ των μεταναστών είναι αυξημένος «όταν δεν καταφέρνουν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini