10.2.18

Ομιλία βράβευσης αριστούχων μαθητών.


Ομιλία του Ταξίαρχου εα Δ.Τ, που εκφωνήθηκε την 26-1-18, στην πόλη του Κιλκίς, κατά την τελετή βράβευσης μαθητών Λυκείου που αρίστευσαν.

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΜΑΘΗΤΑΣ


Αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί γονείς.
Σας καλωσορίζουμε στη τελετή βραβεύσεως που οργανώνει κάθε χρόνο το Παράρτημά μας, για τους μαθητάς Β΄ και Γ΄Λυκέιου.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τους πρωταγωνιστάς της σημερινής μας εκδηλώσεως, εσάς τους αριστούχους, γιατί μας δίδετε την δυνατότητα να αισιοδοξούμε.

Το αναμνηστικό δίπλωμα που παίρνετε σήμερα έχει ασήμαντη υλική αξία.
Θα σας συντροφεύει όμως στη ζωή σας αυτό που συμβολίζει, την αναγνώριση της προσπάθειας και του μόχθου που κρύβεται πίσω από κάθε στόχο που κατακτάτε.
Και μέσω της δικής σας επιβραβεύσεως, είναι και μια αναγνώριση στους γονείς σας και στους δασκάλους σας, που στέκονται δίπλα σας, αφανείς ήρωες για να στηρίζουν τα όνειρά σας.
Βραβεύουμε σήμερα εσάς τους μαθητάς, παιδιά συναδέλφων που αριστεύσατε.
Θέλουμε να σας δώσουμε και μια συμβουλή:
-            Σε μια δύσκολη εποχή για όλους μας, το εφόδιο που έχετε είναι η ομορφιά και η τόλμη της νιότης σας.
-            Είναι ο ενθουσιασμός για τη μάχη της ζωής.
-            Στο σχολείο αποστηθίσατε με κόπο σύμβολα, μαθηματικά και κέιμενα ιστορικά, για να ευρίσκεσθε σήμερα εδώ στην πρώτη θέση.
-            Μην εξαντλείτε όμως την αστείρευτη δυναμική του μυαλού σας στην προκαθορισμένη διδακτέα ύλη, κάνετε τη γνώση δύναμη μέσα από τη κριτική σκέψη σας και διευρύνατε τους ορίζοντές σας.
-            Η γνώση είναι μεγάλο εφόδιο για τη ζωή που σας περιμένει.
Να ξέρετε όμως ότι το μεγαλύτερο εφόδιο στη ζωή είναι το ήθος. Είναι αξίες που επιλέγουμε.
-            Εμείς πιστεύουμε στη αριστεία και παλεύουμε γι΄ αυτήν και θα την ενισχύουμε με κάθε τρόπο και μέσον, γιατί μας το επιτάσσει ο Όμηρος «Πάντοτε να αριστεύης και να διακρίνεσαι μεταξύ των άλλων» μας λέγει και ο Περικλής στον επιτάφιό του «σε όποια πόλη βραβεύονται οι άριστοι εκεί ζούν και οι άριστοι πολίτες».
-            Γιατί πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι η κρίση που ζούμε, δεν είναι οικονομική, αλλά είναι κυρίως κρίση θεσμών και αξιών.
-            Για να μπορούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, σε πείσμα των καιρών, πρέπει να αναδείξουμε τις διαχρονικές αξίες που διδάσκει η παιδεία και ο πολιτισμός μας.
-            Την ελευθερία της σκέψης, την ευγενή άμιλλα, τη βελτίωση της προσωπικότητας, τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη.
-            Αξίες που επιτρέψαμε να ξεθωριάσουν και είναι ώρα να τις ανακαλύψουμε ξανά, για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος.
-            Ξέρουμε ότι θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο, αλλά για να αλλάξουμε όσα γύρω μας οδήγησαν σε αδιέξοδα ως χώρα και κοινωνία, πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, πρέπει να ξαναεπιστρέψουμε στις δυνάμεις μας, να ξαναβρούμε την εμπιστοσύνη μας, να ελευθερώσουμε το δημιουργικό μας πνεύμα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
-            Η δική μας γενιά δεν τα κατάφερε, εσείς αξίζει να το προσπαθήσετε.
-            Καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνετε.
-            Σας ευχαριστούμε και σας επαινούμε.