28.2.18

Το παζλ του ανασχηματισμού: Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται – Τα ονόματα


Στο προσκήνιο έρχονται εκ νέου τα σενάρια του ανασχηματισμού μετά και την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημήτριου, που ακολούθησε αυτή της συζύγου του Ρ. Αντωνοπούλου από το υπουργείο Εργασίας με αφορμή το επίδομα ενοικίου που ελάμβανε.

Από το βήμα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα πολιτικά μηνύματα προς τη ΝΔ, τους πολίτες αλλα και το εσωτερικό του κόμματός του, προτάσσοντας το ηθικό πλεονέκτημα της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο επιχειρούν να βάλλουν με αφορμή τη διάταξη για το επίδομα ενοικίου, του οποίου έκανε χρήση η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Μάρδας σε σαφή αντιδιαστολή με το σκάνδαλο Novartis.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο», υπογραμμίζοντας εμφατικά πως «άλλοι παραιτούνται από ευθιξία για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ!».
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο γραφείο του και αναμένεται να έχει συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του, με το ενδεχόμενο διορθωτικής αναδόμησης του κυβερνητικού προφίλ να λαμβάνει χώρα εντός της ημέρας να φαντάζει πλέον αρκετά πιθανό.
Εκτός από τους Δ. Παπαδημητρίου και Ρ. Αντωνοπούλου, που κάλυπταν κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, «ορφανή» έχει μείνει και από τον Ιανουάριο η θέση του Κ. Ζουράρι από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας.
Σημειώνεται βέβαια πως οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών δεν κενώνονται, διότι είναι προσωποπαγείς και ως εκ τούτου η μόνη διοικητική θέση που μένει κενή είναι αυτή του υπουργού Οικονομίας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον «Αlpha» έκανε λόγο για «ζήτημα του πρωθυπουργού, το οποίο θα το αποφασίσει όταν εκείνος θα το αποφασίσει και όταν εκείνος θεωρήσει ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή, θα προχωρήσει σε αυτό».
Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι αλλαγές δεν πρόκειται να είναι δομικές, ούτε όμως και «μίνι», αφού φαίνεται πως θα υπάρξουν και άλλες διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα πέραν των κενών θέσεων.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν πως επίκειται αναβάθμιση του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλ. Χαρίτση, εκτός εάν τη θέση του παραιτηθέντα υπουργού λάβει ο Νίκος Παππάς, ενδεχομένως με αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου σε «Ανάπτυξης και Ψηφιακής Οικονομίας».
Μένει ερωτηματικό το τι μέλλει γενέσθαι αφενός με τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα, αφετέρου με τον Δ. Λιάκο που έως σήμερα τελεί υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έχοντας παίξει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ο οποίος δύσκολα θα μετακινηθεί από τη θέση του, τόσο λόγω της πετυχημένης μέχρι σήμερα πορείας του όσο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο.
Όσον αφορά τη θέση της Ρ. Αντωνοπούλου, αν και δεν υπάρχει υποχρέωση να καλυφθεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει έλευση νέου προσώπου στην κυβέρνηση, ίσως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η υπουργοποίηση ενός ή παραπάνω βουλευτών είναι ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι. Σύμφωνα με τις πυκνές πληροφορίες που υπήρχαν χθες, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αλλαγή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής -και λόγω της υπερκόπωσης του Γ. Μουζάλα, που βγήκε προχθές από το νοσοκομείο- αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού.
Παρά το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δυσφορίας του Μαξίμου από επικοινωνιακούς χειρισμούς με τις τελευταίες εξελίξεις θεωρείται απίθανο να μετακινηθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «άδειασμα» μετά την πρόταση για Προανακριτική από τη ΝΔ.
Πιθανό θεωρείται να πάρει τη σκυτάλη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά και την περιπέτεια με την υγεία του Γιάννη Μουζάλα ο Δημήτρης Βίτσας ή σε περίπτωση που αποφασιστεί να παραμείνει στο πλευρό του Πάνου Καμμένου ένας εκ των Νίκου Φίλη ή Νίκου Ξυδάκη.
Τέλος, αμετακίνητοι λόγω της θετικής συμβολής τους στο κυβερνητικό έργο θεωρείται δεδομένο πως παραμένουν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου,
Σε κάθε περίπτωση, οι αντικαταστάσεις και τυχόν μετακινήσεις από άλλα υπουργεία αποτελούν ένα μικρό παζλ για τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος χθες βρισκόταν στην Τρίπολη με το σύνολο σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου της Πελοποννήσου.
tribune