8.2.18

Ήρωας ο Ρώσος πιλότος που ανατινάχθηκε - Προέτρεψε τον συνάδελφό του να μην τον βοηθήσει για να σωθεί! (βίντεο)


Συγκλονίζει η μαρτυρία του συναδέλφου του Ρώσου πιλότου, Ρόμαν Φιλίποφ, ο οποίος ανατινάχθηκε για να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, για την τελευταία συνομιλία που είχαν και την ηρωική στάση που κράτησε ενώ ήξερε πως το τέλος πλησιάζει.

 «Η φωνή του ήταν ήρεμη όταν τον προειδοποίησα ότι δέχεται επίθεση και πρέπει να συνεχίσει τις μανούβρες. "Το βλέπω" μου απάντησε ο Φιλίποφ και συνέχισε ήρεμα σαν να μιλούσε για μια συνηθισμένη κατάσταση» περιέγραψε ο Ρώσος πιλότος τις στιγμές που προηγήθηκαν της κατάρριψης από τους τζιχαντιστές μιλώντας στην εφημερίδα του ρωσικού στρατού Krasnaya Zvezda.
«"Με χτύπησαν" μου είπε και μετά πρόσθεσε "πολύ δυνατά... Έπιασε φωτιά ο δεξιός κινητήρας.. Θα προσπαθήσω να κατευθυνθώ νότια... Σβήνει και ο αριστερός κινητήρας" είπε ο Φιλίποφ και μετά από 20 δευτερόλεπτα ακολούθησε το μήνυμα "ειδοποίησε το κέντρο έρευνας και διάσωσης"» συνέχισε ο Ρώσος πιλότος.
Η τελευταία εντολή που έδωσε ο Φιλίποφ στον συνάδελφό του ήταν να κρυφτεί πίσω από τα σύννεφα. Ωστόσο ο ίδιος είπε ότι δεν υπάκουσε αλλά αντίθετα εξαπέλυσε επίθεση κατά των τζιχαντιστών που έβλεπε να προσεγγίζουν τον Φιλίποφ.
«Θα τον υπεράσπιζα μέχρι τέλος. Έπρεπε να τον προστατεύσω. Παρέμεινα στην περιοχή και χτύπησα δύο από τα οχήματα που τον πλησίαζαν ενώ συνέχιζα να μεταδίδω τις συντεταγμένες που βρισκόταν ο Ρομάν. Τελικά όμως υποχρεώθηκα να φύγω γιατί μου τελείωναν τα καύσιμα» συμπλήρωσε ο Ρώσος πιλότος.
Στον Φιλίποφ απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας καθώς η πράξη του να ανατιναχτεί με χειροβομβίδα φωνάζοντας «αυτό είναι για τους δικούς μας» προκάλεσε αίσθηση και συγκίνηση στη χώρα.
Ο 33χρονος Φιλίποφ ήταν στη δεύτερη αποστολή του στη Ρωσία ενώ είχε πάνω από 1.300 ώρες πτήσης.
pronews