20.2.18

Ταρατατζούμ για τον Τσίπρα, μουρμούρα για τον Σαμαρά

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, υπάρχουν και οι αποδείξεις: Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σπάνια – σχεδόν ποτέ – έβρισκαν να πουν μια καλή κουβέντα.
Για παράδειγμα, στις 20 Οκτωβρίου 2014, η γερμανική εφημερίδα Die Welt δημοσίευε ρεπορτάζ με τίτλο «Η πτώση των χρηματιστηρίων ταράζει τα όνειρα των Ευρωπαίων», με ειδική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα. Ανέφερε συγκεκριμένα:
«Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τινάχτηκαν όνειρα στον αέρα. Όχι μόνο, αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα μπορούσε να εκδιώξει από τη χώρα την τρόικα που αποτελείται από την ΕΚΤ, την ΕΕ αλλά κυρίως το μισητό ΔΝΤ. Αλλά οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια του έδωσαν ένα μάθημα και  τελικά τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε ύψη απαγορευτικά για τη χρηματοδότηση του χρέους. Ο Σαμαράς δεν ήταν ασφαλώς ο μοναδικός που παρατήρησε τι συνέβαινε διεθνώς, αλλά για κανέναν άλλο τα σημάδια δεν ήταν πιο σαφή». Και συνέχιζε:

«Μία τελείως διαφορετική περίπτωση είναι η Ελλάδα. Οι Έλληνες μείωσαν το έλλειμμα που το 2009 ήταν 15% κάτω από το 1% και εξοικονόμησαν πόρους όπου αυτό ήταν δυνατόν αλλά η οικονομία επανέρχεται πολύ αργά. Τώρα ήλπιζαν να μπορέσουν να επιστρέψουν στις αγορές όταν στο τέλος του τρέχοντος έτους ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας. Η Αθήνα θα είχε έτσι απαλλαγεί από τον δυσάρεστο έλεγχο της Τρόικας που πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο και υπαγορεύει στους Έλληνες τί άλλο θα πρέπει να κάνουν ακόμη για να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια. «Οι πολίτες αυτής της χώρας είναι σαν να ζούν σε μία χώρα υπό κατοχήν, έχουν πλέον εξαντληθεί και θέλει πια να φύγουν οι ελεγκτές», λέει ένας παρατηρητής της Τρόικας. Μία ανεκπλήρωτη ευχή καθώς στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασαν το 9%. Για αυτό φταίει βέβαια η ασταθής πολιτική κατάσταση στη χώρα. Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ναι μεν έλαβε 155 ψήφους, πέντε περισσότερες από όσες ήταν αναγκαίες. Δυστυχώς όμως στις αρχές του επόμενου έτους το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για νέο Πρόεδρο (ενν. Δημοκρατίας). Για αυτό η κλυδωνιζόμενη Κοινοβουλευτική ομάδα του Σαμαρά χρειάζεται 180 ψήφους, δηλώνουν ανήσυχοι οι παρατηρητές. Επί του παρόντος κανένας δεν πιστεύει ότι ο Σαμαράς θα τις συγκεντρώσει. Και τότε θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές, τις οποίες θα μπορούσε να χάσει, διότι κατά την άποψη των πολιτών, δύσκολα μπορεί να αποδείξει απτές επιτυχίες.
Η εναλλακτική λύση είναι αυτή που πρέπει να τρόμαξε πολλούς επενδυτές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει άνω του 35% των ψήφων. Ο Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα καταγγείλει τις συμφωνίες με το ΔΝΤ και την ΕΕ.
«Τι θα πει αυτό ακριβώς;», ρωτά ένα στέλεχος της Ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης. Ήδη τώρα οι Έλληνες δεν εφαρμόζουν όσα έχουν συμφωνηθεί ή τα εφαρμόζουν μόνο με αργούς ρυθμούς, διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Τρόικας κατά τον έλεγχό τους την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενοι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Μέχρι τώρα μόνο το 60% των συμφωνηθέντων με την Τρόικα έχουν γίνει πράξη. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα η τελευταία δόση της ευρωπαϊκής βοήθειας.
Εάν ο Τσίπρας αναλάμβανε την εξουσία τότε θα αποτελούσε παρελθόν η αναμόρφωση της χώρας. Αυτό δεν το φοβούνται μόνον παρατηρητές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και οι επενδυτές. Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα αυξάνονταν κατακόρυφα. Σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία ο Τσίπρας, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα ανακοπεί εντελώς η μεταρρυθμιστική διαδικασία, εξ ου και η ραγδαία άνοδος των ελληνικών ομολόγων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Σαμαράς κατάλαβε επίσης ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς έξωθεν βοήθεια και επιθυμεί να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας, που θα συνεπαγόταν περαιτέρω όρους και ελέγχους για την Αθήνα, έστω και εάν είναι πιο ήπιοι συγκριτικά προς τους μέχρι τώρα».
Δηλαδή, τότε κοιτούσαν με μισό μάτι τις προσπάθειες της κυβέρνησης, χτυπούσαν καμπάνες για την πτώση του χρηματιστηρίου και την άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων και μετέφεραν ανώνυμες απόψεις του τύπου «τι Σαμαράς τι Τσίπρας», αφού μπορεί ο Τσίπρας να μην ήθελε να εφαρμόσει το μνημόνιο, αλλά σάματις ο Σαμαράς το εφαρμόζει;
Και το CNBC τότε είχε αναφερθεί στην άνοδο της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων «εν μέσω ανησυχιών για τα σχέδια της Ελλάδας να απεμπλακεί νωρίτερα. από το πρόγραμμα διάσωσης». Όπως έλεγαν, «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχουν πλήξει το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και πολύ λίγοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά μακροχρόνια ομόλογα κατά την παρούσα φάση, εντούτοις η απόδοση τους αποτελεί δείκτη του επενδυτικού κλίματος στη χώρα».
Η Sarah Pemberton, Ευρωπαία οικονομολόγος της Capital Economics, είχε δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε υπό πίεση να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης πρόωρα, δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αλλά σε οικονομικό επίπεδο, δεν είναι καθόλου πειστικό ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της», είχε δηλώσει η οικονομολόγος στο CNBC επισημαίνοντας ότι οι ανησυχίες για αδυναμία επιστροφής της χώρας στις αγορές αυξάνει το κόστος δανεισμού της.
«Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο ίσως είναι το πρώτο τρίμηνο ανάπτυξης για την Ελλάδα αλλά η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευάλωτη θέση και όποια αρνητική αντίδραση της αγοράς μπορεί να παρατείνει την παραμονή της στην ύφεση», πρόσθετε.
Επίσης, η Telegraph ανέφερε ότι το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα επανέρχεται σε επίπεδα της περιόδου της κρίσης, καθώς η απόδοση των δεκαετών ομολόγων άγγιξε το 7%, ποσοστό που θεωρείται μη βιώσιμο από τους επενδυτές.
Τα ίδια έγραφαν και στον Business Insider και κυρίως στο Bloomberg, που όλα τα έβλεπε με δυσπιστία.
Έγραφε το Bloomberg, που επί Σαμαρά έσπευδε να ανακοινώσει τα «κακά νέα» και μόλις ανέβαιναν τα ομόλογα μιλούσε για «ηχώ από το παρελθόν»: «Τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα σημείωσαν πτώση, σπρώχνοντας την απόδοση δεκαετούς διάρκειας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο,  καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διαφώνησαν με τους ηγέτες της χώρας έναντι της επιθυμίας τους να εξέλθουν του προγράμματος διάσωσης. Η μείωση έδωσε ώθηση στην δεκαετή απόδοση για δεύτερη ημέρα. Οι υπουργοί παρατηρούν «με έναν ορισμένο σκεπτικισμό και ανησυχία», δήλωσε χθες ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γιεργκ Σέλινγκ. Ο αγώνας για τη δεύτερη μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων στην ευρωζώνη αυτήν τη χρονιά, κατρακυλά μεταξύ ανησυχιών ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ικανή να αυτοχρηματοδοτηθεί σε βιώσιμες τιμές χωρίς την υποστήριξη των περιφερειακών εταίρων της».
Τώρα, όλοι αυτοί τα βλέπουν όλα καλά και ωραία και καθόλου δεν τους απασχολεί πως και μετά τις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξόδους στις αγορές ανεβαίνουν τα ομόλογα και βουλιάζει το χρηματιστήριο.
Και ιδού τι έγραφαν στις 9 Φεβρουαρίου 2018:
Η γερμανική FAZ: «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει μια σημαντική επιτυχία: Την Πέμπτη η υπερχρεωμένη χώρα εξέδωσε ένα επταετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους κυμάνθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5%. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα δημιούργησε μια σημαντική προϋπόθεση για να εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο».
Και η Deutsche Welle: «H Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα, ελπίζει ότι μετά το καλοκαίρι θα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτηθεί. Για πρώτη φορά από το 2010 η χώρα εξέδωσε ένα ομόλογο επταετούς διάρκειας».
Και το περιοδικό Der Spiegel: «Νέο κρατικό ομόλογο- Ιδιώτες επενδυτές δανείζουν και πάλι χρήματα στην Ελλάδα. Με ένα νέο κρατικό ομόλογο η Ελλάδα θωρακίζεται για μια πλήρη επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Ομόλογο επταετούς διάρκειας είχε εκδοθεί τελευταία φορά από την Αθήνα το 2010 –λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».
Και το επίσης γερμανικό περιοδικό Focus: «H Ελλάδα τεστάρει εκ νέου δίοδο στην κεφαλαιαγορά. Για δεύτερη φορά από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση πέρασε με επιτυχία το τεστ για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές».
Και το Bloomberg:  «Σε μια αντιστροφή ρόλων που ακόμη και οι διορατικότεροι δεν τόλμησαν να προβλέψουν, η Ελλάδα πλέον αναπτύσσεται ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας το σε επιδόσεις στις διεθνείς αγορές, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg. Αυτό γίνεται επειδή οι Έλληνες πολίτες, που απέρριψαν τους όρους του προγράμματος τον Ιούλιο του 2015, ποτέ δεν υιοθέτησαν τη ρήξη με την Ευρώπη, ή την επιστροφή σε μια οικονομία της δραχμής. Τώρα που η Ευρώπη ηγείται του ανεπτυγμένου κόσμου σε ρυθμούς ανάπτυξης, παραγωγικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, η Ελλάδα αποδεικνύεται η περισσότερο ωφελημένη και η Βρετανία είναι ο νέος ασθενής της Ευρώπης.
Όσον αφορά τις αγορές ομολόγων, η Ελλάδα βασιλεύει, με συνολικές αποδόσεις στους επενδυτές της τάξης του 60% μετά το Brexit. Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, η ανάπτυξη στο Η.Β. υπολείπεται της αντίστοιχης στην ευρωζώνη, ενώ σε έρευνα του Bloomberg 53 αναλυτές προβλέπουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2019. Οι ίδιοι αναλυτές προβλέπουν επίσης πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την Βρετανία στην αύξηση του ΑΕΠ. Καθόλου άσχημα για μια χώρα που τρία χρόνια πριν βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης, όπως εκτιμούσαν διακεκριμένες προσωπικότητες σαν τον Alan Greenspan και τον George Soros».
Και το Reuters: «Η Ελλάδα, που πρόκειται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ανυπομονεί να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να έχει πρόσβαση σε νέο χρήμα. Με το 7-ετές ομόλογο είναι η πρώτη φορά που αντλεί πλήρως νέο χρήμα».
Δηλαδή, τότε τα έβλεπαν όλα μαύρα, ενώ τώρα δεν βλέπουν καν ότι δεν προλαβαίνουμε να βγούμε στις αγορές και εκτινάσσονται τα ομόλογα.
Φυσικά, αφού τότε δεν ήθελαν να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να έχουμε υπογράψει την παράδοση του δημόσιου πλούτου της χώρας μέσω του υπερταμείου. Τώρα που τους το έδωσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βαράνε ταρατατζούμ!
Τα συμπεράσματα δικά σας…