25.2.18

Θριάσιο Πεδίο: Πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα


Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έναντι της Ελλάδας, καθώς όπως συμπέρανε ύστερα από την προσφυγή της Κομισιόν, η Αθήνα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο.

Η υπόθεση ανάγεται στο 2004 και στην πρώτη προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Αθήνας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όπως είχε διαπιστωθεί τότε, η Ελλάδα παρανομεί στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Όπως όμως προέκυψε και από την δεύτερη δίκη, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια βελτίωση. Σύμφωνα με το Δικαστήριο η κύρια εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του συστήματος αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας.
Συγκεκριμένα, η Κάτω Ελευσίνα δεν έχει ακόμα δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο ενώ σχεδόν το μισό του πληθυσμού του Θριασίου δεν είναι ακόμη συνδεδεμένο στο τριτοβάθμιο δίκτυο. Ένας όμως ακόμα λόγος για τον οποίον καταδικάστηκε η Αθήνα είναι η πρωτοφανής καθυστέρηση καθώς ο σταθμός επεξεργασίας των αστικών λυμάτων στο Θριάσιο τέθηκε σε λειτουργία δύο χρόνια μετά την προθεσμία που είχε οριστεί από την απόφαση του 2004.

Η ποινή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλλε στην Αθήνα πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ενώ θα πρέπει να πληρώνει έως και 3,28 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον για κάθε εξάμηνο που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Το πρόστιμο όμως μπορεί να μειωθεί, εάν σημειωθεί μια ικανοποιητική πρόοδος.
politik.gr