26.2.18

Η Τουρκία στέλνει 400 Κούρδους δοσίλογους να επιτεθούν στους Κούρδους πατριώτες στην Εφρίν


Μια δύναμη από 400 Κούρδους δοσίλογους, γνωστούς με το όνομα «Κουρδικά Γεράκια», που συμμετέχουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), θα ενταχθεί στην τουρκική στρατιωτική επιχείριση «Κλάδος Ελαίας», δηλαδή στην επίθεση ενάντια στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έχει δημιουργηθεί ένα τάγμα που αποτελείται από 400 Κούρδους και 200 Άραβες, οι οποίοι πήραν από τους Τούρκους εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων και θα πολεμήσουν στο πλευρό του τουρκικού στρατού.
Ο οπλαρχηγός αυτής της ταγματασφαλίτικης μονάδας, Χασάν Αμπντουλάχ Τζουλί, δήλωσε ότι οι άνδρες του θα πολεμήσουν μαζί με τους Τούρκους με στόχο «να ελευθερώσουν τον πληθυσμό της Εφρίν από τους τρομοκράτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK)».

Το πρακτορείο Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τους 400 Κούρδους δοσίλογους που παριστάνουν τα «γεράκια» και πληρώνονται από την Τουρκία για να σκοτώνουν άλλους Κούρδους.

Ο επικεφαλής των δοσίλογων έβγαλε και λόγο με την τουρκική σημαία να κυματίζει δίπλα του.

Η Τουρκία εξαπέλυσε την επιχείριση «Κλάδος Ελαίας» στις 20 Ιανουαρίου. Συμμετέχουν δύο μεραρχίες του τουρκικού στρατού (20.000 άνδρες) και στην εμπροσθοφυλακή μάχονται αρκετές χιλιάδες ισλαμιστές Άραβες και Τουρκμένοι μισθοφόροι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Στη συνέχεια η Τουρκία στρατολόγησε και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, ενώ τώρα ρίχνει στη μάχη και Κούρδους δοσίλογους.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει καταγγείλει την επιχείριση «Κλάδος Ελαίας» ως παράνομη εισβολή στο έδαφός της, ενώ Σύροι παραστρατιωτικοί εθνοφύλακες έχουν σπεύσει στο πλευρό των Κούρδων πατριωτών που υπερασπίζονται το Καντόνι.
tribune