8.2.18

Στις αγορές η Ελλάδα: Στο 3,5% η απόδοση του νέου 7ετους ομολόγου


Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου €6,5 δισ., διπλάσια από το στόχο του υπουργείου Οικονομικών - Τσακαλώτος: Μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα και υπό μη ευνοϊκές συνθήκες

Η θερμή υποδοχή του νέου 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε το Δημόσιο στέλνει ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. 

Οι προσφορές έφθασαν τα 6,5 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες του ποσού που αναμένεται να αντληθεί, και η απόδοση ψαλιδίστηκε στο 3,5%, έναντι της αρχικής «καθοδήγησης» (guidance) στο 3,75%. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Για άλλο ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο μιλά το Bloomberg, σημαντικό βήμα για επιστροφή στις αγορές βλέπουν και οι NYT.

Ειδικότερα, λίγο πριν τις 16:00 ολοκληρώθηκε η τιμολόγηση του νέου 7ετους ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ. υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.

Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 19-20 δισ. ευρώ ως το καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η έκδοση, η πρώτη από τις τρεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουσο, αρχικά αναμένονταν στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο το sell off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στη μικρή καθυστέρηση, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Τσακαλώτος: Μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα και υπό μη ευνοϊκές συνθήκες
Την ικανοποίηση του για την έκβαση της σημερινής εξόδου στις αγορές με την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εστιάζει μάλιστα στο γεγονός ότι υπήρξε υπερκάλυψη της προσφοράς και μείωση σε σχέση με την εκτιμώμενη απόδοση, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στις αγορές δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. 

«Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές» δήλωσε ο υπουργός.


Πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών


Αφού αντισταθμίστηκε η κατάσταση στις αγορές άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο 7ετες ομόλογο με την «καθοδήγηση» (guidance) να διαμορφώνεται σύμφωνα με το Reuters στο 3,75%. 

Η έκδοση αρχικά αναμένονταν στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο το sell off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στη μικρή καθυστέρηση που κρίθηκε αναγκαία για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα. Πρακτικά δηλαδή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) περίμενε να ηρεμήσει το κλίμα στις αγορές για να προχωρήσει στην έκδοση.

Από το νέο ομόλογο η κυβέρνηση θα αντλήσει το 3 δισ. ευρώ με σκοπό να χτιστεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας των 19-20 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι. Το κόστος δανεισμού αναμένεται από αναλυτές, πάνω από 3% και σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και το 3,5% Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης, έχουν αναλάβει Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο ΦΕΚ, η έκδοση θα είναι κοινοπρακτική, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών, διάρκειας 7 ετών. Η ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. 

Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης. Το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να αυξάνει το ποσό της έκδοσης, εκδίδοντας ομόλογα της ίδιας έκδοσης με δημοπρασία, κοινοπραξία ή όποιο τρόπο διάθεσης επιθυμεί. Τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) και στη διατραπεζική αγορά.

tovima