10.2.18

Ισραηλινή Αεροπορία: «Καταστρέψαμε ρωσικά Α/Α συστήματα - Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση από το 1982»

"Η ισραηλινή Αεροπορία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη συριακή Αεράμυνα" ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ μετά την κατάρριψη του F-16I Sufa.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο υπαρχηγός της IAF ταξίαρχος Tomer Bar, αναφερόμενος στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν ισραηλινά μαχητικά εναντίον συριακών και ιρανικών στόχων.
Ο Ισραηλινός υπαρχηγός ανέφερε πως η ισραηλινή απάντηση ήταν «η μεγαλύτερη και πιο σημαντική επίθεση που έχει πραγματοποιήσει εναντίον της συριακής Αεράμυνας από την επιχείρηση “Ειρήνη στη Γαλιλαία” το 1982»!
 Ο Ισραηλινός υπαρχηγός δεν διευκρίνισε τις «απώλειες» που υπέστη η συριακή Αεράμυνα, αλλά περιορίστηκε μονό να πει πως όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ένα ιρανικής κατασκευής drone πραγματοποίησε «σφοδρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας» μένοντας για… ένα και μισό λεπτό στον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Ο Bar είπε πως μετά από αυτό, ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο κατέρριψε το drone από την πόλη Beit Shean, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.
Αμέσως μετά, όπως είπε ο Ισραηλινός ταξίαρχος η ισραηλινή Αεροπορία εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων εναντίον «τριών συριακών αντιαεροπορικό συστοιχιών και ακόμη τεσσάρων στόχων των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία».  
Το μόνο που είπε ο Ισραηλινός υπαρχηγός οι επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα συριακά αντιαεροπορικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων με τα οποία ενισχύθηκε πρόσφατα η συριακή Αεράμυνα από τη Ρωσία.
Να σημειωθεί πως η Συρία είχε αγοράσει πρόσφατα συστήματα Pantsir-S1 από την Ρωσία και αναβαθμισμένα S-125M Penchora από την Λευκορωσία.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το ισραηλινό F-16I Sufa δεν κτυπήθηκε από πύραυλο αλλά οι πιλότοι του έκαναν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους όταν διαπίστωσαν πως είχαν  εγκλωβιστεί από Α/Α πύραυλο, καθώς οι πάγιες διαταγές αφορούν την εκτίναξη μόλις διαπιστώσουν ότι έχουν εγκλωβιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός Ταξίαρχος αναφερόταν στην επιχείρηση Mole Cricket 19 η οποία πραγματοποιήθηκε στις9 Ιουνίου του 1982 και κατέληξε στην καταστροφή της συριακής Αεράμυνας στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.
Σε αυτή είχαν καταστραφεί 29 αντιαεροπορικά συστήματα των Σύρων (κυρίως SA-6 και SA-2) ενώ είχαν καταρριφθεί περί 85 μαχητικά της συριακής Αεροπορίας, όλα στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ειρήνη στη Γαλιλαία”. Από ισραηλινής πλευράς οι απώλειες ήταν ένα UAV (τότε αποκαλούταν RPV) ενώ ζημιές είχαν υποστεί δύο F-15A.
Άλλες πηγές αναφέρουν πάντως την καταστροφή όχι Pantsir αλλά συστημάτων SA-2.
A comparison of the losses between and today:

Syria:
1 martyr
1 UAV with its control cabin
2 SA-2 launchers

Israel:
1 F-16 Soufa downed
1 F-15 Ra’am hit and out of service (another bird)
1 pilot
1 AH-64 Apache