25.1.18

Ένταση στην Κύπρο: Η Άγκυρα κλείνει με NAVTEX τους χώρους των κυπριακών γεωτρήσεων

Ένταση στην Κύπρο καθώς η Άγκυρα κλείνει με NAVTEX και ΝΟΤΑΜ τους χώρους των κυπριακών γεωτρήσεων καθώς επιχειρεί να εκφοβίσει τις εταιρείες κολοσσούς που έχουν αναλάβει να τις πραγματοποιήσουν.

Η Τουρκία, αμφισβητεί την Κυπριακή ΑΟΖ, το FIR Λευκωσίας, αλλά και την Περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς έρευνας και διάσωσης όμως τώρα επιδιώκει να ενοχλήσει « τους διεθνείς κολοσσούς – εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες που βρίσκεται σε εξέλιξη»
Η Άγκυρα προφανώς δεν θα τολμήσει να παρενοχλήσει τις εταιρείες αυτές καθώς στην πραγματικότητα εκπροσωπούν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης με την προοπτική να φανεί ότι χωρίς «λύση» όπως την θέλει στο Κυπριακό δεν μπορούν να εκμεταλλευθούν τους υδρογονάνθρακες της περιοχής 
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κυπριακός Φιλελεύθερος
1. Με την παράτυπη Navtex 142/18 «δεσμεύουν» όλη την περιοχή δυτικά, νότια και ανατολικά της Κύπρου για «έλκυση υποθαλάσσιας συσκευής» από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Αφορά σε έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της Περιοχής Ευθύνης (FIR) και καλύπτει μέρος των τεμαχίων 1 και 3, σχεδόν ολόκληρα τα τεμάχια 6,7και 8 και ολόκληρα τα τεμάχια 3 και 13 ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Το νότιο  όριο της παράτυπης τουρκικής Navtex, πλησιάζει σε απόσταση 15 χιλιομέτρων το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» από το Saipem 12000 για λογαριασμό της ΕΝΙ. Η Navtex αφορά περίοδο που ξεκινά από σήμερα και συνεχίζεται μέχρι και την Δευτέρα. Επίσης, επικαλύπτει την περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά», προς τον οποίο αναμένεται να μετακινηθεί το Saipem 12000 προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
2. Με ΝΟΤΑΜ – για την οποία έχει εκδοθεί αντι-ΝΟΤΑΜ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία εξάγγειλε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σε υψόμετρο μεταξύ 16.000 και 28.000 πόδια – υψόμετρα που επηρεάζουν σημαντικά την κανονική ροή πτήσεων κυρίως από και προς το Ισραήλ, που ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Η άσκηση προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί σε περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου.
3. Η περιοχή που «δεσμεύτηκε» από την Τουρκία μέχρι και τον Μάρτιο για σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός», το οποίο να σημειωθεί ότι εδώ και δέκα μέρες βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή.
4. Περιοχή του Πενταδακτύλου, που δεσμεύτηκε επίσης με παράτυπη NOTAM από την Τουρκία, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά όπως αναφέρεται.

 
pronews