9.1.18

Στις προκλήσεις «ρώμη μετά φρονήσεως»


Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Aσύλου απεφάσισε να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους «8» τούρκους στρατιωτικούς. Ο τούρκος αντιπρόεδρος Χακάν Τσαβούσογλου, γνωστό νευρόσπαστο, ξέσπασε σε ένα άνευ προηγουμένου ανθελληνικό delirium tremens απειλώντας θεούς και δαίμονες: «Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και, όταν εκραγεί, μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».


«Ο [γκρίζος] λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του/ούτε τη γνώμη του άλλαξε, ούτε την κεφαλή του»(ελληνική παροιμία).

Στον ξυπασμένο απάντησε δεόντως, σταράτα και στακάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: «Όταν χρειαστεί, είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, και θα το δείξουμε»!

Οι «8» και ο «1» από του «8» είναι μία πρόφαση, το DNA του τούρκου είναι ο επεκτατισμός και η βία. Οι νεοοθωμανοί πασχίζουν να αποδείξουν ότι είναι βιαιότεροι και περισσότερο αδίστακτοι των παλαιοοθωμανών.

Εγρήγορση και αποφασιστικότητα είναι η άμυνα και η αντεπίθεσή μας. «Ρώμη μετά φρονήσεως»(Ισοκράτης).

«Έχετε αποδείξει ότι καθοδηγείστε από την πίστη, από την αγάπη, την ειρήνη, την ελπίδα και από τα ιερά διδάγματα και έργα του Κυρίου». Είναι μια αναγνώριση – καθυστερημένη σίγουρα, αλλά δίκαιη, του τεράστιου και πολυσχιδούς έργου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία. Η αναφορά είναι του αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα σε γράμμα του προς τον Μακαριώτατο με το οποίο του παρέχεται, με αδικαιολόγητη έστω καθυστέρηση, η αλβανική υπηκοότητα.

Αυτή είναι μια πρώτη κίνηση - αδάπανη βεβαίως – καλής θελήσεως από πλευράς αλβανικής κυβέρνησης. Εξίσου αδάπανη για την Αλβανία είναι και η άλλη εξαγγελθείσα της ταφής με τις επιβαλλόμενες τιμές των λειψάνων των παιδιών της Ελλάδος που έπεσαν εκεί κατά τον πόλεμο ’40-’41.

Οπωσδήποτε πρέπει να ανανεωθεί και να ισχύσει αμελλητί η γκανγκστερικώς ακυρωθείσα συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, να εξαφανιστεί ο «τσάμικος» αλυτρωτισμός, να αναγνωριστούν και στην Ελλάδα ισότιμα δικαιώματα με αυτά που δόθηκαν στην Τουρκία με τις αλβανοτουρκικές στρατιωτικές συμφωνίες. Και ακόμη, αυτό πρωτεύει, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της βορειοηπειρωτικής Ομογένειάς μας.

Σχετικώς με το σκοπιανό – επείγονται οι υψηλοί μας σύμμαχοι να εντάξουν το μόρφωμα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς – οι ημέτεροι διαχειριστές οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση των πολιτικών αρχηγών τής 13/4/92, να συνειδητοποιήσουν ότι οποιαδήποτε σύνθετη με συνθετικό το «Μακεδονία» σημαίνει σκέτο Μακεδονία. Ουδείς δικαιούται να αυταπατάται περί τούτου. Το συνθετικό θα αποβληθεί αμέσως μετά την υπογραφή ως σκωληκοειδής απόφυση. Η νόθα πρότασή μας του Σεπτεμβρίου τού 2007 διατυμπανιζόμενη ως «εθνική θέση» απερρίφθη μετά βδελυγμίας από τα Σκόπια και η επαναφορά της προσβάλλει πρωτίστως τους επαναφέροντες.

Το σκοπιανό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδος, είναι πρόβλημα των Σκοπίων. Είναι ένα σταλινοτιτοϊκό κατασκεύασμα, το μόνο έργο του Στάλιν που η Δύση ανοήτως επιμένει να διατηρεί όρθιο, παρά και μετά την παταγώδη κατάρρευση του κομμουνισμού.

Η λεγόμενη «Ενδιάμεση» εξυπηρετεί μόνο τα Σκόπια και όφειλε προ πολλού να καταγγελθεί από μας. Με νομική βάση αυτήν μας έσυραν μάλιστα στη Χάγη και κέρδισαν!

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, εξαιτίας της παρατεινόμενης και διαρκώς οξυνόμενης κρίσης των σχέσεών τους με την Τουρκία έχουν απόλυτη γεωστρατηγική ανάγκη της Ελλάδος και αναγκάζονται – αν τους αναγκάσουμε όμως εμείς - να αλλάξουν απέναντί μας συμπεριφορά. 

Η πολλαπλή σύσφιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων (S-400, Ακούγιου κλπ.) μεγαλώνει την απόσταση Μόσχας – Αθηνών. Ό,τι εξαρτάται από εμάς να γίνει άνευ υπαιτίου βραδύτητος για την βασική λειτουργία του ελληνορωσικού διαύλου. Δεν πρέπει να σπρώξουμε εμείς τον Πούτιν βαθύτερα στην αγκαλιά της Άγκυρας.

Είναι ώρα να δηλώσουμε επιτέλους τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας μας προκειμένου στοιχειωδώς τουλάχιστον να την προστατεύσουμε, καταθέτοντας τις σχετικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ. Ανάλογη ενέργεια οφείλει και η Κύπρος. Συμφωνία είναι, το γε νυν, αδιανόητη με την Τουρκία, η οποία έχει προβεί ήδη από το 2012 σε (δημοσιευμένες στο ΦΕΚ της) παραχωρήσεις αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης στην τουρκική εταιρία TRAO που περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα Ρόδου – Καρπάθου και Καστελορίζου, καθώς και την Κυπριακή ΑΟΖ δυτικώς της Μεγαλονήσου. Όλα τουρκικά!...

Είμαστε οι μόνοι από τα 149 παράκτια κράτη της γης που δεν επεκτείναμε ακόμη τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ. (πρβλ. Α. Συρίγος, «Κ» 30-31/12/17).

Τί περιμένουμε;

Μέρες εορτών του αγίου Δωδεκαημέρου να θυμίσουμε το ανέκδοτο με τον αρχιδιάβολο:

Ρώτησε τους συνοδούς του «ποιος θέλει να πάει στη γη να καταστρέψει ψυχές;» Προθυμοποιήθηκαν πολλοί και απαρίθμησαν τα μέσα που θα χρησιμοποιούσαν. Όλα κρίθηκαν αναποτελεσματικά. Οπότε κάποιος δαιμόνιος δαίμων είπε: «Θα πάω εγώ. Θα τους πω ότι υπάρχει Θεός και Χριστός Σωτήρας. Θα τους βεβαιώσω, ότι όλα αυτά είναι αληθινά, αλλά – πρόσθεσε με διαβολική ματιά – θα τους πω ότι έχουν ακόμη πολύ καιρό μπροστά τους».

«Πήγαινε» του είπε ο άρχων του σκότους, «εσύ θα επιτύχεις»! Δεν υπάρχει σατανικότερος λόγος από την αναβολή. «Καιροί ου μενετοί», «καιρός οξύς» (Ιπποκράτης).

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης