12.1.18

Διαιρεμένο το εσωτερικό μέτωπο: Σύγκρουση Μαξίμου με Ν.Κοτζιά για σκοπιανό - «Αυτονομήθηκε» λένε... (:)

Διάσταση απόψεων μεταξύ Μαξίμου και Βασιλίσσης Σοφίας καταγράφεται στο σκοπιανό ζήτημα σε ότι αφορά τους νυν χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών Ν.Κοτζιά, όπως αναφέρουν άριστα ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές.

Μια διάσταση απόψεων που έχει γίνει αντιληπτή από αρκετές δυτικές πρεσβείες, αναφέρει το europost.gr και εντοπίζεται όσο τόσο στο θέμα της ονομασίας, αλλά στα εξαιρετικά σημαντικά "προαπαιτούμενα" του Βουκουρεστίου που έχουν σχέση με όσες διατάξεις προβλέπει το σκοπιανό Σύνταγμα, με τα αλυτρωτικά σύμβολα, με τα ιδεολογήματα περί «διαμελισμένης Μακεδονίας», με το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων κλπ.
Ειδικά το θέμα των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα των Σκοπίων, όπου σε βασικά άρθρα υπάρχει αναφορά σε αλυτρωτικές βλέψεις, που στρέφονται έμμεσα και κατά της Ελλάδος, δεν καταγράφετα η απαιτούμενη πρόοδος και στο Μαξίμου έχουν αρχίσει και "κοιτάνε στραβά" τον Ν.Κοτζιά που τον κατηγορούν ότι κάνει τα στραβά μάτια" για να προχωρήσει η υπόθεση και να καταγραφεί στην ιστορία ως "ο υπουργός που έλυσε το Σκοπιανό".
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος, είναι ότι απλώς αμετακίνητος στην θέση της ονομασίας "Vardarska", αλλά και αυτός θεωρεί ότι Ν.Κοτζιάς δεν πολεμά όσο πρέπει το όνομα.
Κύκλοι που συνδέονται με το μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν για πρώτη φορά συγκεκριμένα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ομιλούν για "αυτονόμηση" του ιδίου στις περαιτέρω κινήσεις για την επίλυση του σκοπιανού.
Βεβαίως αυτές οι ενστάσεις και τα ερωτηματικά δεν έχουν χαλάσει εντελώς το κλίμα μεταξύ Κοτζιά και Μαξίμου, απλώς έχουν προσθέσει αυξημένα καθήκοντα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο που έχει επιφορτιστεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με την πιο στενή παρακολούθηση του υπουργού των Εξωτερικών.
Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όσο και να ήταν διακριτική εν τούτοις εμπεριείχε σοβαρότατες αιχμές για τον τρόπο που το ΥΠΕΞ διαχειρίζεται την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος και δεν προβάλει αρκούντως το ζήτημα της σχισματική σκοπιανής εκκλησίας η ύπαρξη της οποίας βασίζεται στις αλυτρωτικές θέσεις του κρατικού μορφώματος.
Κάτι που ήδη επιβάρυνε την ατμόσφαιρα στο Μαξίμου για τις κινήσεις Κοτζιά στο σκοπιανό...
pronews