13.1.18

Άμεσα μέτρα για την εξάλειψη της βίας στα ΑΕΙ


Το υπουργείο Παιδείας στελεχώνει επιτροπή υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ Νίκου Παρασκευόπουλου

Της Νικόλ Τρίγκα
Mέτρα προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας, βανδαλισμών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών , μέσα στα ιδρύματα της Ανώτατες Εκπαίδευσης , αποφάσισε να λάβει το υπουργείο Παιδείας. Τα απανωτά κρούσματα βίας στα ιδρύματα, τα οποία διαλύουν την εκπαιδευτική λειτουργία  των ΑΕΙ σχεδόν σε καθημερινή βάση, έχουν προβληματίσει την πολιτική ηγεσία, η οποία αποφάσισε τελικά να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας.
Η  λύση του προβλήματος αποτελεί κυβερνητική βούληση και όπως τόνισε στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου "δεν θα έχουμε καμία ανοχή στις παραβατικές συμπεριφορές μέσα στα ιδρύματα. Βέβαια αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με παρεμβάσεις καταστολής. Για το λόγο αυτό θα ζητήσουμε και τη συμβολή αρμόδιων φορέων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κλπ ώστε να καταλήξουμε σε κάποια λύση για ένα θέμα,  που διαλύει τα πανεπιστήμια και ταλαιπωρεί την κοινότητα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Tα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ  δεν έχουν τέλος, ενώ  ένα σοβαρό θέμα αποτελεί η παρουσία ναρκομανών, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή φοιτητών και εργαζόμενων. Πρόσφατα το Οικονομικό πανεπιστήμιο έκλεισε για λίγες μέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση αυτή. Μόνο τον περασμένο μήνα έγιναν πάρα πολλά ανάλογα επεισόδια. Στις 15 του μήνα κρανοφόροι εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο της Αθήνας σε εκδήλωση του τμήματος Θεατρικών Σπουδών σε κτίριο της οδού Ακαδημίας χτύπησαν φοιτητές που κατέληξαν στο νοσοκομείο και πήραν χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί. 
Λίγες μέρες νωρίτερα  άγνωστοι επιτέθηκαν με λοστούς και καδρόνια σε φοιτητές του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην Πάτρα ομάδα φοιτητών επιτέθηκε στην Πρύτανη και σε μέλη της Συγκλήτου. Επίθεση δέχτηκε και ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο, ενώ τον Οκτώβριο κρανοφόροι επιτέθηκαν σε φοιτητή ΑμΕΑ στο Οικονομικό πανεπιστήμιο. Ανάλογα επεισόδια έγινα στη Νομική σχολή στις 18 Μαΐου καθώς και στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Αθηνών.  
Κατόπιν αυτών ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα, ότι άμεσα προχωράει στη στελέχωση μιας Επιτροπής υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, που θα μελετήσει όλες τις πλευρές αυτού του δύσκολου και σύνθετου ζητήματος.
Μάλιστα ο υπουργός "βάζει στο παιχνίδι" και τα ίδια τα ιδρύματα καθώς και στη στάση που κρατούν εδώ και χρόνια απέναντι στα φαινόμενα βίας υποστηρίζοντας ότι "ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι το μόνο, προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της παραβατικότητας είναι η επανεξέταση της πολιτικής των Ιδρυμάτων σε ζητήματα ασφάλειας". Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι όποιες προτάσεις και να κάνει η συγκεκριμένη επιτροπή πάντα θα "εντάσσονται" -και σε σίγουρα δεν θα έρχονται σε αντίθεση- με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.  
Οι προθέσεις του υπουργού αναφέρονται σε σχετική επιστολή την οποία έστειλε σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με το έργο που ήδη έχει γίνει στα πανεπιστήμια αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια. Όσο αφορά ένα ακόμη σοβαρό θέμα αυτό της καθαριότητας και της φύλαξης των ιδρυμάτων αναφέρει ότι: Σημαντική συμβολή στα ζητήματα φύλαξης, αλλά και καθαριότητας – συντήρησης αποτελεί και η πρόσφατη νομοθέτηση της ρύθμισης  που επιτρέπει στα ΑΕΙ να προσλαμβάνουν, με ατομικές συμβάσεις και χωρίς τους μέχρι πρόσφατα δυσλειτουργικούς περιορισμούς, εξειδικευμένους εργαζόμενους που τώρα εργάζονται σε εργολαβικές εταιρίες.
Όπως ο ίδιος τονίζει προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι επίσης η αύξηση της χρηματοδότησης, η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης και η λήψη μέτρων με γνώμονα την ακαδημαϊκότητα, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων.  
Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός "αυτός ο κύκλος έφτασε στο τέλος του. Εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ. Η επιχορήγηση αυτή είναι επιπλέον των εγγραφών κονδυλίων για τα ΑΕΙ στον Τακτικό Προϋπολογισμό, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η αύξηση των κονδυλίων για τα ΑΕΙ υπερβαίνει το 50% της τακτικής επιχορήγησης των τελευταίων ετών".
news247