18.1.18

Καταστροφές από τους ισχυρούς ανέμους - Απαγόρευση απόπλου


Ο δυνατός Βαρδάρης που φυσάει από τη νύχτα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, εκτός από πτώση της θερμοκρασίας έφερε και προβλήματα σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος. 

Η Πυροσβεστική δέχθηκε μέχρι το πρωί της Πέμπτη κλήσεις για τουλάχιστον οκτώ πτώσεις δένδρων σε περιοχές του κέντρου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που τοπικά φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μετακίνησαν κάδους απορριμμάτων, ξήλωσαν πινακίδες και τέντες, ενώ φερτά υλικά κάλυψαν δρόμους. 


Με ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να κινούνται οι οδηγοί, καθώς ακόμη και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας συναντούν στο οδόστρωμα διάφορα αντικείμενα. 

Στο μεταξύ, διακοπές ηλεκτροδότησης καταγγέλλουν από νωρίς κάτοικοι σε περιοχές περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, όπως στα Βασιλικά και στους Ταγαράδες. 

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το πρωί της Πέμπτης κανονικά αναχώρησαν οι πρωινές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ, μέσω της ιστοσελίδας τους αεροδρομίου, έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκε μία πτήση από και προς την Κωνσταντινούπολη. 

Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη έχει πέσει στους 7 βαθμούς, ενώ επικρατούν λίγες νεφώσεις. Οι ισχυροί αναμένεται να εξασθενήσουν βαθμιαία από το απόγευμα.

Απαγόρευση απόπλου

Εν τω μεταξύ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της  της χώρας. 

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά για Αργοσαρωνικό μόνο με πλοία κλειστού τύπου και Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Εξασθένηση των ανέμων σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπεται από τις μεσημεριανές ώρες.

Απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου και από το λιμάνι της Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές και ξεπερνούν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.

Την ίδια ώρα, από τις 9 το πρωί, κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου, μέχρι το μεσημέρι, μετά την παύση της ισχύς του απαγορευτικού απόπλου, για όλα τα πλοία, που εκτελούσαν βραδινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί, δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή της Γαρίτσας, στο Μον Ρεπό και έπεσε πάνω σε σπίτι, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευθύμη Γεωργακόπουλο, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατάφερε να απομακρύνει το δέντρο από την κατοικία, ενώ δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές».

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης έως και 10 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο, υποχρέωσαν τον καπετάνιο του πλοίου «Νήσος Χίος», που πραγματοποιεί τη γραμμή Λαύριο - Αι Στράτης - Μύρινα – Καβάλα, να μπει για ασφάλεια στον κόλπο του Μούδρου στη Λήμνο. Εκεί παραμένει μέχρι να κοπάσουν οι άνεμοι, αφού παρά τις προσπάθειες το πλοίο δεν κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Μύρινας.  Ο 50 περίπου επιβαίνοντες με προορισμό τη Λήμνο παραμένουν στο πλοίο, εωσότου γίνει εφικτό να δέσει με ασφάλεια στη Μύρινα.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, το ίδιο πλοίο δεν είχε καταφέρει να δέσει στο λιμάνι του 'Αι Στράτη και συνέχισε το ταξίδι του προς τη Λήμνο.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται λόγω απαγόρευσης απόπλου το πλοίο «Νήσος Μύκονος» προερχόμενο από Καβάλα με προορισμό τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία  με κατάληξη τον Πειραιά. 

Τέλος, με ασφάλεια έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Σάμος», προερχόμενο από Πειραιά και Χίο.

Αργότερα ξεκίνησαν τα σχολεία στη Φλώρινα

Με απόφαση του δημάρχου Πρεσπών, Παναγιώτη Πασχαλίδη, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου θα ξεκινούσαν τα μαθήματά τους, την Πέμπτη 18.1.2018, δύο ώρες αργότερα, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν με τη χιονόπτωση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας.
tanea