19.1.18

Τούρκος υπουργός Άμυνας: «Μονόδρομος η επίθεση στην Αφρίν» - Αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις από την κουρδική πόλη

Με τον βομβαρδισμό της Αφρίν στη Συρία από το τουρκικό έδαφος ξεκίνησε de facto η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Τσανικλί, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εισβάλει χερσαία στρατεύματα στη συριακή περιοχή.

Η καθυστέρηση αυτή στην χερσαία επέμβαση έχει να κάνει τόσο με τις κακές καιρικές συνθήκες όσο και με την παρουσία εκεί ρωσικών μονάδων οι οποίες όμως άρχισαν να αποχωρούν.
«Όλο το δίκτυο τρομοκρατών και οι περί αυτού οργανώσεις του  στην βόρεια Συρία θα εξολοθρευθούν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» πρόσθεσε ο Τσανικλί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AlHaber, ο Τσανικλί πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία αναπτύσσει και «οπλικά αντίμετρα», όπως είπε  κατά των αντιαρματικών πυραύλων που χρησιμοποιεί η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG).
Η Τουρκία οφείλει να καθαρίσει τη βόρεια Συρία από τα, όπως τα αποκάλεσε, τρομοκρατικά στοιχεία, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας επίσης ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στην Αφρίν.
Η θέση του YPG πάντως είναι εξαιρετικά δυσχερής. Οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στην Αφρίν, άρχισαν σήμερα να αποχωρούν καθώς οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν τις πρώτες βολές πυροβολικού.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, 170 Ρώσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν σήμερα το απόγευμα σε μια περιοχή που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της Αφρίν.
Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Νουμπλ και Ζαχράα, στην περιφέρεια Αζάζ που συνορεύει με εκείνη του Αφρίν.
Το Αφρίν ελέγχεται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Περίπου 10.000 Κολυρδοι στην περιοχή.
Εικονολήπτης του Reuters κατέγραψε τουρκικό πυροβολικό στο συνοριακό χωριό του Σουγκεντιτζί να εκτοξεύει βλήματα προς την κατεύθυνση της Αφρίν. Εκπρόσωποι του YPG δήλωσαν πως οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχιστον 70 βλήματα σε κουρδικά χωριά, κάτι που αποτελεί την βαρύτερη μέχρι τώρα επίθεση από την στιγμή που η Τουρκία αποφάσισε να λάβει στρατιωτικά μέτρα κατά της κουρδικής περιοχής.
Ο FSA έτοιμος να μπεί στη μάχη κατά των "συμμοριών" των Κουρδων όπως αποκαλεί το YPG
-backed commander:
'Delay in op due to "bad weather". put on high alert as of this afternoon. Op likely to kickoff 0700 tomorrow, unless sthing changed on international scene'
 pronews