26.1.18

Την Κυριακή οι προεδρικές εκλογές στη Κύπρο- Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για την ανακήρυξη νέου ηγέτη;

Οι υποψήφιοι στις 13ες προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι 9, αλλά το «παιχνίδι» θα κριθεί ανάμεσα σε 3: τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Σταύρο Μαλά. 

Ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος το 2013 συγκέντρωσε 24,9%, τώρα -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- κυμαίνεται γύρω στο 3,5%. Το ψηλό ποσοστό του το 2013 οφείλεται στο ότι τότε τον υποστήριζε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλα κόμματα, που τώρα στηρίζουν Παπαδόπουλο. Τον κ. Αναστασιάδη στηρίζει ο ΔΗΣΥ και τον Μαλά το ΑΚΕΛ.
Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης, σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Ν. Αναστασιάδης προηγείται άνετα. Οι εκλογές της Κυριακής θα είναι θρίλερ για το ποιος εκ των Παπαδόπουλου, Μαλά θα περάσει στον δεύτερο γύρο.
Τα τελευταία μηνύματα των υποψηφίων
Την Παρασκευή οι υποψήφιοι και τα επιτελεία στέλνουν τα τελευταία μηνύματα προς τους ψηφοφόρους.
«Τον λόγο τώρα έχουν οι πολίτες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη. Η προεκλογική εκστρατεία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών σε λίγες ώρες φτάνει στο τέλος της, σημειώνεται και προστίθεται: «Εσείς (οι πολίτες) θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της οικογένειας, της εργασίας και της πατρίδας μας. Εσείς έχετε στα χέρια σας την δύναμη για να κρατήσετε την Κύπρο μας στην σωστή πορεία».
Σύμφωνα με το επιτελείο Αναστασιάδη, η ψήφος στον κύπριο Πρόεδρο θα του δώσει «τη δύναμη που χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται για την περήφανη Κύπρο, την Κύπρο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας, της αλληλεγγύης μα πάνω από όλα την Κύπρο της ειρήνης».
Τη ψήφο του λαού ζητά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, «για να φέρουμε Αλλαγή, αξιοπιστία και ελπίδα», όπως λέει. Όπως αναφέρει ο ίδιος, κατά την επαφή του με τους απλούς ανθρώπους είδε «την αγωνία τους για υποχωρήσεις που απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία». 
«Θέλω και μπορώ να φέρω την Αλλαγή. Με Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Λύση. Με ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη. Με ρεαλιστικές προτάσεις. Με τη δύναμη της γενιάς μας», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος στη δήλωση του.
Κάλεσμα προς τους πολίτες να πάνε στην κάλπη και να στηρίξουν τον Σταύρο Μαλά, απηύθυνε την Παρασκευή ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κάνοντας έναν απολογισμό της προεκλογικής εκστρατείας. 
Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση, είπε, ότι «ο Σταύρος Μαλάς διένυσε όλη αυτή την πορεία με ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Απέδειξε στην πράξη ότι είναι η πιο αξιόπιστη και σοβαρή επιλογή. Απευθύνθηκε στον λαό με ήθος, εντιμότητα και σεβασμό». 
Επίσης, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «ο Σταύρος Μαλάς δεν επιχείρησε σε καμία περίπτωση να εξαγοράσει τη συνείδηση των πολιτών, αλλά να τους κερδίσει με τις προτάσεις του», προσθέτοντας ότι αναπτύσσει συνέχεια δυναμική και έχει πλέον καθιερωθεί ως ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον κ. Αναστασιάδη στον β΄ γύρο».
Πλαισιωμένος από εκατοντάδες νέους, ο Γιώργος Λιλλήκας, έκλεισε τον κύκλο των προεκλογικών εκδηλώσεων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το επιτελείο του, «δεν ακολούθησε την εύκολη συνταγή της έτοιμης ομιλίας με συνθήματα για χειροκροτητές, αλλά, αφού τους ευχαρίστησε για τη μαζική συμμετοχή τους, τους έδωσε το λόγο και αυτοί με την ορμή της ηλικίας τους, του έκαναν απανωτές ερωτήσεις». 
Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν τα ψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους αλλά και οι εξευτελιστικές αμοιβές που δίνονται σε νέους επιστήμονες με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο και αξιοπρεπές μέλλον. 
Ταυτόχρονα, επικεντρώθηκαν στο σύστημα της παιδείας μας και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του, στην ανισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα, στην έρευνα και στην καινοτομία και φυσικά στο Κυπριακό.