26.1.18

Άγκυρα: «Δεν αποδεχόμαστε την δήλωση του Αλ. Τσίπρα - Να κοιτάξει τους Υπουργούς του για επιθετικότητα» - Ποιον εννοεί;


Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τους γνωστούς του λεονταρισμούς επικρίνει την χθεσινή αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το Νταβάς της Ελβετίας χαρακτήρισε την Άγκυρα ως έναν «επιθετικό γείτονα».

Σε δήλωσή του, πριν από λίγο, ο  εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ανέφερε συγκεκριμένα:
«Δεν είναι δυνατόν για εμάς να  αποδεχθούμε τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα εναντίον της Τουρκίας, χθες στο Νταβός. 
Νομίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε μάλλον να κοιτάξει στο υπουργικό του συμβούλιο για απτά παραδείγματα "επιθετικότητας". Όλοι γνωρίζουν ότι κάποιοι από τους συναδέλφους του ταιριάζουν τέλεια με τον ορισμό του».
Η επίμαχη αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μεταναστευτικό όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις. Υπάρχουν δύο δρόμοι: ή σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και περιμένουμε, ή το αντιμετωπίζομε με δυναμισμό. Ανέλαβα τα ηνία της χώρας εν μέσω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης με προβλήματα στην περιοχή, εντάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο, το Κυπριακό. Και με έναν επιθετικό γείτονα, μερικές φορές απρόβλεπτο, με μια επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο».
Ο Τουρκικός τύπος
Εκτός από τις επίσημες αντιδράσεις της Τουρκίας, οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση και του τουρκικού τύπου. 
Με τον εμφατικό τίτλο «Αυθάδεια από την Ελλάδα... Αδιανόητες λέξεις από τον Τσίπρα για τη Τουρκία»η φιλο-ερντογανική εφημερίδα Sözcü αναφέρεται στα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «βρίσκεται υπό πίεση, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα».
Σε ίδιο φυσικά τόνο η Hürriyet χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ως «εκτός ορίων», καθώς η ομιλία του «περιείχε σκληρές λέξεις για την Τουρκία», οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους «θα αυξήσουν την ένταση».
«Επιθετικότητα» στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε ν’ απαντήσει στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα μετά από μία ημέρα.
Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο είναι για ποιο ακριβώς υπουργικό μέλος προορίζεται η «επιθετικότητα» που διαβλέπει η Άγκυρα.
Εύλογα λοιπόν έρχεται στο νου το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που δεν διστάζει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδα και να υπογραμμίζει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά προς Ανατολάς.
Αυτή είναι μια έμμεση αναφορά στο πρόσωπό του, που πολλοί αναλυτές δεν θα την καταλάβουν - όχι όμως και στο pronews.gr - καθώς αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει βέτο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα να μην παραστεί ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας καθώς τα λέει «έξω από τα δόντια».
Ενδεικτικό μάλιστα είναι και το κύμα επιθέσεων εναντίον του πολιτικού προϊσταμένου του ΥΠΕΘΑ και από τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ.

Statement of the Spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs, Mr. Hami Aksoy in response to a question regarding the Statement of Greek Prime Minister Mr. Tsipras in Davos, identifying Turkey as an “aggressive” neighbourhttp://www.mfa.gov.tr/sc_-1_-disisleri-bakanligi-sozcusunun-yunanistan-basbakaninin-davosta-ulkemizin-saldirgan-bir-komsu-olduguna-yonelik-aciklamalari-hk-sc_en.en.mfa 
pronews