5.1.18

Με κλίμα έντασης απαντά η Αγκυρα στην επίσκεψη Α.Τσίπρα σε Φαρμακονήσι και Κάλυμνο - Εκτακτη επιθεώρηση από Τούρκο Α/ΓΕΕ

H Aγκυρα επιχειρεί να "απαντήσει" στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Φαρμακονήσι και Κάλυμνο. Στο πρώτο νησί αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και θέλει να κάνει έντονη αυτή την αμφισβήτηση.

Απέναντι από τα σκάφη του ΠΝ και τα μαχητικά της ΠΑ που θα καλύπτουν την επίσκεψη Τσίπρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρατάσσουν επτά κύρια σκάφη επιφανείας (φρεγάτες και κορβέτες), σκάφη τα οποία επιθεώρησε σήμερα επιδεικτικά ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και όλη την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.
Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ τώρα  ενημερώθηκε  με πάσα λεπτομέρεια από τους ανωτάτους αξιωματικούς πάνω στην φρεγάτα TCG "Oruc Reis", στην οποία έλαβε χώρα ένα μίνι συμβούλιο,  για να καθοριστούν « όλες οι λεπτομέρειες» ενδεχομένως του σχεδίου δράσης το επόμενο διάστημα κατά την αναμενόμενη κάθοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου.
Ο Χουλουσί Ακάρ , συνοδεύονταν κατά την επιθεώρηση του από τον Αρχηγό Στρατού, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, τον Αρχηγό Ναυτικού ναύαρχο Αντνάν Οζμπλαλ και  τον Αρχηγό Αεροπορίας, πτέραρχο Χασάν Κουτσουκαγιούζ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης του ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε : "Η πατρίδα μας ελέγχει και τις τέσσερις γωνίες των συνόρων και πέρα από τα σύνορα, σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σε  ξηρά, θάλασσα και  αέρα, με  ανώτερο θάρρος και αυτοθυσία.
Και στέλντοντας μήνυμα στον Α.Τσίπρας, διακήρυξε ότι "Το πολεμικό ναυτικό μας είναι η  εγγύηση των τουρκικών χωρικών υδάτων και της πορείας της Τουρκίας. Ελέγχουμε τα πάντα, 7 ημέρες της εβδομάδας  24 ώρες το 24ωρο".
Από ελληνικής πλευράς έχει σχεδιαστεί από άποψη ασφαλείας πολύ προσεκτικά η επίσκεψη με μαχητικά της ΠΑ να περιπολούν κοντά στο ελικόπτερο του Α.Τσίπρα και υψηλή ετοιμότητα στις Σμηναρχίες Μάχης Λήμνου, Σκύρου και Καστελόριζου, αλλά και στην Τανάγρα.
Από τουρκικής πλευράς εκδόθηκαν δύο NAVTEX, η μία την επομένη της επίσκεψης Τσίπρα, στις 7 Ιανουαρίου και η δεύτερη για τις 8 Ιανουαρίου.
pronews