8.1.18

Ανεστάλη η χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς


Τη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αναστέλλει προσωρινά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κάνοντας δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου για χορήγηση προσωρινής διαταγής.

O αξιωματικός συνελήφθη μετά την απόφαση και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ, στην Πέτρου Ράλλη. Ουσιαστικά επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση (δηλαδή προ της χορήγησης ασύλου) και αναμένεται να οδηγηθεί στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού όπου κρατούνται και οι υπόλοιποι Τούρκοι στρατιωτικοί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 
Όπως αναφέρεται στην απόφαση το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.
Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα. 
H αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου είχε εκδώσει απόφαση με την οποία του παρεχόταν άσυλο, κρίνοντας ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
huffingtonpost