12.1.18

Τα συνδικάτα στους δρόμους


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος - Σταυρούλα Πεταλιού
Φωτογραφίες-βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης


Με απεργία στα ΜΜΜ, στα δημόσια νοσοκομεία, στα λιμάνια, σε υπηρεσίες και οργανισμούς, συνδικάτα, συλλογικότητες, ομοσπονδίες εργαζομένων αλλά και το ΠΑΜΕ εναντιώνονται στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που τίθεται προς ψήφιση την προσεχή Δευτέρα.


Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, οπότε και το σχέδιο νόμου τίθεται προς ψήφιση στη ΒουλήΔιατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη διοργάνωση απεργιών και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους εργαζομένους οι οποίοι έχουν εξαγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, οπότε και το σχέδιο νόμου τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη για τις απεργίες (άρθρο 211, Ποσοστό απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας) προβλέπει ότι: Μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις
Χωρίς μετρό θα μείνει η πρωτεύουσα σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ό,τι απόμεινε από τη δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου». Ο ηλεκτρικός δεν θα κινηθεί από τις 12.00 έως τις 15.00. Σε 24ωρη απεργία «κατεβαίνουν» και οι εργαζόμενοι στο τραμ. Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Την απεργία της ΕΙΝΑΠ στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση. Τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά θα λειτουργούν σήμερα με ιατρικό προσωπικό ασφαλείας εξυπηρετώντας μόνον έκτακτα περιστατικά.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε όλη τη χώρα, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως τις 24.00.

Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα 

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 12.00 το μεσημέρι και τη Δευτέρα (15/1), στις 18.00, στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε αρκετές πόλεις της χώρας, τόσο σήμερα όσο και τη Δευτέρα, με αποφάσεις εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Κάνιγγος συγκεντρώνονται σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην πλατεία Κοτζιά οι συνταξιούχοι, στη Σταδίου φοιτητές και συλλογικότητες, ενώ στις 12.00 στα Προπύλαια μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνουν πορείες προς το Σύνταγμα. 

Πλατεία Κοτζιά (11.53)
Πλατεία Κοτζιά (11.53)
Yπ. Οικονομικών (12.05 μ.μ.)
Yπ. Οικονομικών (12.05 μ.μ.)


Σε ζωντανή μετάδοση τα συλλαλητήρια από την τηλεόραση της Ζούγκλας και το zougla.gr
Οι ρεπόρτερ, οι εικονολήπτες και οι τεχνικοί της τηλεόρασης της Ζούγκλας και του zougla.gr θα βρίσκονται από το μεσημέρι στους δρόμους της Αθήνας και θα μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη των συλλαλητηρίων. Συντονιστείτε από τις 12.00 μέσω του διαδικτύου για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εξελίξεις στην πρωτεύουσα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάλεσμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα, οπότε και το νομοσχέδιο τίθεται σε ψηφοφορία στη Βουλή, η χώρα «παραλύει». Εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στον ηλεκτρικό και στα τρόλεϊ αποφάσισαν 24ωρη απεργία, ενώ σε νέα απεργία προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο Μετρό.

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να ματαιωθούν ή να τροποποιηθούν πτήσεις από τις 12.00 μ.μ. έως τις 3.00 μ.μ.

Παράλληλα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν διαδηλώσεις.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου. Την ίδια ημέρα στις 12:30 διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα.
zougla.gr