19.1.18

...Υποσχέσεις Αλ. Τσίπρα για αλλαγές στη φορολογία


του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Αλλαγές στη φορολογία υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία που άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό το βάρος της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική ιδίως κατά της μεσαίας τάξης και απαντώντας στις εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας 20% στις επιχειρήσεις, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πέραν των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης «μία σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό για τα μεσαία κα χαμηλά στρώματα», τις οποίες συνέδεσε με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το 2018 «χρονιά ορόσημο», ωστόσο απέφυγε για άλλη μία φορά να μιλήσει για «καθαρή έξοδο» μετά τον Αύγουστο του 2018. «Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής» σημείωσε επί λέξει ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης «αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον».
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά τις νέες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία και εκείνη με τη σειρά της άφησε να εννοηθεί ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας δεν τελειώνει με το τυπικό τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. 
Πέραν της φορολογίας και επιχειρώντας να περιγράψει τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου που σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσουν και την ατζέντα των επόμενων εθνικών εκλογών όποτε και αν γίνουν, ο Πρωθυπουργός – κάνοντας πολλές φορές λόγο για «μεταμνημονιακή εποχή» – αναφέρθηκε στον τομέα της παραγωγής, την κοινωνική πολιτική και δικαιοσύνη και το διαρκές – όπως είπε - μέτωπο με τη διαπλοκή.  
Αναφέρθηκε σε «επιτεύγματα της κυβέρνησης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής» μιλώντας για καταπολέμηση της φτώχειας, ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας αλλά και «σημαντικές νίκες στα εργασιακά».
Ήταν περισσότερο από σαφής η προσπάθεια να πει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέτυχε εκεί που οι προηγούμενες απέτυχαν, προσπάθεια που επικεντρώθηκε σε δύο φράσεις:
Πρώτον, λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται η αδυναμία αλλά και απροθυμία των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα και την έσυραν στην κρίση, να τη βγάλουν από αυτήν» και δεύτερον ότι «ξημερώνει σε επτά μήνες η ημέρα που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πλέον στο καθεστώς των μνημονίων. Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018».  
 «Το τέλος της περιόδου των μνημονίων, είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015 και την παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του ήταν εκείνη που μετατόπισε την ατζέντα των συζητήσεων στην Ευρώπη σε προοδευτικότερη κατεύθυνση, λέγοντας επί λέξει: «Σήμερα η Ελλάδα βρίσκει διέξοδο, γιατί στην Ευρώπη και η δική μας παρουσία μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε προοδευτικότερη κατεύθυνση, αναγκάζοντας μεγάλο τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας να προβληματίζεται».
Ο κ. Τσίπρας, πέραν των έμμεσων προηγούμενων αναφορών, εξαπέλυσε και ευθεία επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. λέγοντας ότι «η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης βλέπουν διαρκώς να ηττάται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η διαρκής επίκληση της καταστροφολογίας» και καταλήγοντας: «την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας».
«Αναζητούμε κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία έναντι όλων»
«Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων» είπε ο πρωθυπουργός για το Σκοπιανό και συμπλήρωσε: «αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».
Τάχθηκε ανοικτά κατά των συλλαλητηρίων λέγοντας ότι «τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα» αλλά και ότι «οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα», ενώ εξήρε τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, λέγοντας «ο Αρχιεπίσκοπος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας».
Δεν παρέλειψε πάντως να αναφέρει ότι το Σκοπιανό είναι ζήτημα «που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα». 

naftemporiki