12.12.17

UBS: «Κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018 τα ελληνικά ομόλογα» - Το κλίμα άλλαξε για την Ελλάδα!

Οι ειδικοί αναλυτές της ελβετικής τράπεζες UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις «κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018» σηματοδοτώντας έτσι την αφετηρία για την «απογείωση» της ελληνικής οικονομίας μετά από 8 χρόνια καθίζησης.

Διάχυτη είναι πλέον η αισιοδοξία ότι η φετινή χρονιά θα φέρει πολύ καλές προοπτικές για την χώρα κάτι πουν αναγνωρίζεται στον ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα στον γερμανικό Τύπο (η Γερμανία αποτελεί το «βαρόμετρο» στην ΕΕ).
Οι διαθέσεις των δανειστών σαφώς και έχουν αλλάξει και υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει αντιστροφή καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποκαθίσταται όπως σημειώνει η γερμανική Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Η αισιοδοξία επιστρέφει».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Από τότε που ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συνάδελφοί του στο Eurogroup συμφώνησαν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας τα ελληνικά ομόλογα διαγράφουν ανοδική τροχιά. Την Δεύτερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε ακόμα και κάτω από το 4,5% σε προ κρίσης επίπεδα. 
Οι επενδυτές ωστόσο ζητούν ως αντάλλαγμα ένα επιτόκιο κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα άλλων χωρών της κρίσης. Την ίδια στιγμή όμως η πορεία των ελληνικών ομολόγων καταδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν όπως αναφέρει στην ελληνική της έκδοση η DW.
Πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση δύο ή τριών τίτλων με σκοπό να αντλήσει από τις αγορές περίπου 6 δις ευρώ. 
Η αρχή θα γίνει πιθανότατα τον Ιανουάριο με ένα επταετές ομόλογο. Μέχρι σήμερα όμως οι οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν τα ελληνικά ομόλογα. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν θέσει τέλος στην εξάρτηση από τους δανειστές και αρχίσει και πάλι να αναχρηματοδοτείται στις αγορές. 
Για τολμηρούς επενδυτές ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Αν το πρόγραμμα προσαρμογής παραμείνει σε τροχιά τότε ίσως οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ακόμα πιο επικερδείς. 
Η ευκαιρία της χώρας φαίνεται πλησιάζει. Πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση για έξοδο στις αγορές η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πολύ προσεγμένη ενέργεια της αναδιάρθρωσης του 10% του ελληνικού χρέους αξίας 30 δισ. ευρώ.
Με τελικό στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα μέσω της μετακύλισης πληρωμής του σε μια χρονική απόσταση 5-25 ετών.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε στην ανταλλαγή (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.
Η Ελλάδα προχώρησε σε αλλαγή της δομής του χρέους της προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων.
Εν όλίγοις τώρα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές αφού όταν θα πρέπει να αποπληρώσει τα νέα επταετή και δεκαετή ομόλογα δεν θα έχει άλλες οικονομικές υποχρεώσεις καθώς θα τις έχει μετακυλίσει στο μέλλον και θα είναι εφικτό ο δανεισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της χώρας.
pronews