21.12.17

Το σκεπτικό του ΚΥΣΕΑ πίσω από την επιλογή προμήθειας των Kiowa Warrior (βίντεο)


Σε θωράκιση της άμυνας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στοχεύει η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της απόφασης της σχετικής επιτροπής της Βουλής για την απόκτηση περίπου 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων μάχης από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, πρόκειται για ελικόπτερα που οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν στο πόλεμο του Αφγανιστάν και τώρα τα αποσύρουν. Στην Ελλάδα θα διατεθούν δωρεάν, ωστόσο η μεταφορά τους, η δημιουργία υποδομών αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού αναμένεται να στοιχίσουν κάτι παραπάνω από 46 εκατ. ευρώ.
Η επιλογή για την απόκτηση των ελικοπτέρων μάχης Kiowa δεν έγινε αβασάνιστα καθώς η ηλικία τους αποτελεί μειονέκτημα, ωστόσο η δυνατότητά τους να πλήξουν αποτελεσματικά με σύγχρονο οπλισμό, στόχους εδάφους ή επιφανείας ήταν αυτή που «έγειρε την πλάστιγγα» προς την απόκτησή τους.
Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα βελτιώσουν τους χρόνους αντίδρασης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα νησιά πρώτης γραμμής, καθώς με έδρα τα μεγάλα νησιά και την ισχύ πυρός που διαθέτουν: «θα μπορούν να ανασχέσουν σχεδόν εν τη γενέσει τους επιθετικές και αποβατικές ενέργειες στην περιοχή τους ή σε παρακείμενες μικρότερες νήσους και νησίδες» εξηγεί στρατιωτική πηγή που θεωρεί αναγκαία επιχειρησιακά την αύξηση και μεταφορά ισχύος πυρός στα ελληνικά νησιά.
Είναι πλεονέκτημα ότι μπορούν να φορέσουν όπλα που θα διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο και για άλλα είδη ελικοπτέρων όπως τα Apache.
Στους καιρούς που περνά η ελληνική οικονομία, το ελάχιστο κόστος απόκτησης και αξιοποίησης -46 εκατομμύρια ευρώ, ήταν επίσης στα θετικά της επιλογής, όπως και το ότι θεωρείται σχετικά εύκολη η μετάβαση των χειριστών της αεροπορίας Στρατού, από τα ελικόπτερα Χιούι που υπηρετούν σήμερα, στα Kiowa.
Θεωρητικά, η ιδανική επιλογή για το ΓΕΣ θα ήταν η απόκτηση σύγχρονων μέσων όπως τα Apache, ωστόσο το «κόκκινο» του οικονομικού επιτελείου λόγω του περιορισμού των δαπανών μετά το 2010 όταν κα ιμπήκαμε στα μνημόνια κάνει αυτή την επιλογή την βέλτιστη. 
Σε ετοιμότητα αναμένεται να τεθούν τα μισά από αυτά, περίπου 35, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά αλλά και για εκπαίδευση. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη εξοπλιστική επιλογή της κυβέρνησης. Και σε αυτή, κινήθηκε με βάση το μικρότερο δυνατό κόστος για την άμεση κάλυψη αναγκών έστω και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Τα Kiowa Warrior χρησιμοποιήθηκαν εντατικά στο Αφγανιστάν για εγγύς αεροπορική υποστήριξη.
pronews