3.12.17

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισραηλινά F-35 στην Κύπρο - Μεγάλη αεροναυτική επιχείρηση των Ισραηλινών με το «βλέμμα» στην Αγκυρα


Μαχητικά αεροσκάφη F-15Ι και F-16Ι της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, αλλά και μαχητικά F-35 ίπτανται αυτή την στιγμή στο FIR της Κύπρου και θα πετάξουν επάνω από το κυπριακό έδαφος στο πλαίσιο κοινή άσκησης με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί θα δοκιμάσουν τις δυνατότητες των F-35 απέναντι στο ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας της Κύπρου (TOR-M1 και BUK-Μ1-2). 
Συνολικά συμμετέχουν 36 αεροσκάφη του Ισραήλ, ναυτικά μέσα και των δυο χωρών και το σύστημα αεράμυνας της Κύπρου.  Δύο από αυτά είναι F-35 Adir, με δυνατότητες εντοπισμού εγκλωβισμού των τουρκικών F-16 από απόσταση άνω των 200 χλμ.
Οι ασκήσεις αυτού του τύπου θεωρούνται πολύ σημαντικές τόσο για τη Κύπρο όσο και για το Ισραήλ. Οι πιλότοι του Ισραήλ δοκιμάζουν τα αεροσκάφη τους στο ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας της Κύπρου (TOR-M1 και BUK-Μ1-2), και αντιστοίχως η Κύπρος ελέγχει την αποδοτικότητα της αντιαεροπορικής της "ομπρέλας" απέναντι στα αεροσκάφη F-16 που διαθέτει και η Τουρκία. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση γίνεται σε ολόκληρο το εύρος του κυπριακού FIR. Η άσκηση με την ονομασία «Ονήσιλος – Γεδεών» γίνεται με πραγματικά πυρά.
Μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ, πραγματοποιούνται από σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου συνολικά τρεις ασκήσεις με τις επωνυμίες «ΙΑΣΩΝ», «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ» και «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ».
To Iσραήλ αποκτά το στρατηγικό βάθος που επιθυμεί διακαώς και η Κύπρος μια (υποσχόμενη που μένει να αποδειχθεί στην πράξη...) προστασία που δεν μπορεί να προσφέρει η μητέρα-Ελλάδα, λόγω της οικονομικής καταστροφής που απονεύρωσε σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και εξουδετέρωσε το ενιαίο αμυντικό δόγμα.
pronews