1.12.17

Νέα κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας: Τουρκικό ένταλμα σύλληψης σε πράκτορα της CIA για απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν


Νέα σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας πρόκειται να προκαλέσει η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για Αμερικανό πρώην πράκτορα της CIA με την κατηγορία ότι εμπλέκεται στην απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης σήμερα, για τον Graham E. Fuller πρώην πράκτορα της CIA ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν αναμεμειγμένος στην απόπειρα  πραξικοπήματος τηε 15ης Ιουλίου όπως και ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την  «τρομοκρατική» όπως αποκαλείται στην Τουρκία οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Graham E. Fuller είναι πρώην αντιπρόεδρος του εθνικού συμβουλίου πληροφοριών της CIA και ο οποίος τώρα εργάζεται στις ΗΠΑ ως  καθηγητής ιστορίας. Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ το ένταλμα είναι μέρος της ευρύτερης έρευνας που διεξάγει το γραφείο αντιτρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος των τουρκικών αρχών ασφαλείας το οποίο διευθύνει ο Τούρκος Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ο Fuller, έχει βοηθήσει στο παρελθόν τον Γκιουλέν να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ κατά την δεκαετία του ΄90 ενώ θεωρείται υποστηρικτής του.
Οι κατηγορίες που του έχει απαγγείλει η τουρκική εισαγγελία είναι βαρύτατες: Παραβίαση του τουρκικού συντάγματος, απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, ανάμιξη σε κυβερνητικές υποθέσεις και κατασκοπεία.
Το γεγονός της ανάμιξης Αμερικανών στην απόπειρα πραξικοπήματος είχε προκαλέσει ξανά σοβαρή κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Τον περασμένο Οκτώβριο η σύλληψη του Metin Topuz,ενός Τούρκου ο οποίος εργαζόταν για το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, για σχέσεις με την οργάνωση FETO   είχε γίνει αιτία για έντονο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Fuller όμως είναι ο πρώτος Αμερικανός με δεσμούς με το αμερικανικό κράτος που διώκεται πλέον από την τουρκική κυβέρνηση.
Πολλοί θεωρούν το γεγονός ως απόπειρα αντιπερισπασμού στο σκάνδαλο της υπόθεσης Ζαράμπ που συνδέεται με τις κυρώσεις κατά του Ιράν.
Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ο  έμπορος χρυσού ο οποίος συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη Τούρκου τραπεζίτη «θα επανέλθει από το λάθος του», λέγοντας πως η υπόθεση, που συνδέεται με τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, έχει στόχο την Τουρκία και την οικονομία της.
Ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

: Turkey issues arrest warrant for ex-CIA officer Graham E. Fuller over alleged links to July 2016 attempted coup

pronews