14.12.17

Ιστορική ημέρα: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος υπογράφουν την από κοινού θαλάσσια επιτήρηση της... ΑΟΖ! (βίντεο)


Ιστορική αναμένεται να είναι η σημερινή ημέρα καθώς πραγματοποιείται στην Λευκωσία η πρώτη τριμερής συνάντηση υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου όπου και θα υπογραφεί μια κοσμοϊστορική συμφωνία που θα αφορά, σύμφωνα με κυπριακές πηγές την θαλάσσια επιτήρηση. 
Εν ολίγοις οι τρεις χώρες αναλαμβάνουν από κοινού την ενεργειακή ασφάλεια στην Α.Μεσόγειο, αλλά και τις δράσεις αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αποφάσεις που αποτελούν συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν προχθές οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Στην ουσία πρόκειται για άτυπη οριοθέτηση των ΑΟΖ τους με την Ελλάδα. Η Ελλάς μεθοδικά και σταθερά δημιουργεί τετελεσμένα και συμμαχίες ώστε να προχωρήσει στην μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ στην δέουσα χρονική στιγμή.
Αρωγοί στις προσοπάθειές της θα είναι οι ισχυρές στρατιωτικά χώρες, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ έχει αναλάβει την προστασία της Κύπρου από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας 
Η συμφωνία για έρευνα και διάσωση, την οποία υπέγραψαν οι Χριστόφορος Φωκαΐδης και Σέντκι Σόμπχι την Τρίτη, έχει πέραν από την επιχειρησιακή και πολιτικές προεκτάσεις. Ως γνωστό ο χώρος που μπορούν τα κράτη να προβαίνουν σε έρευνες και διάσωση είναι ουσιαστικά ο χώρος ελέγχου πτήσεων (FIR). 
Παράλληλα η συμφωνία των τριών χωρών για θαλάσσια επιτήρηση σημαίνει και παροχή ασφάλειας των ενεργειακών πηγών των χωρών που συνεργάζονται. Δεδομένα που ενισχύουν περαιτέρω την προσπάθεια της Κύπρου για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της πηγές όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος»
Στο πρόγραμμα των τριών χωρών για το 2018 θα σημειωθούν και ημερομηνίες για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Οι ασκήσεις αυτές θα διεξαχθούν είτε σε διμερές επίπεδο (Κύπρος – Αίγυπτος, Ελλάδα – Αίγυπτος, Κύπρος – Ελλάδα) είτε σε τριμερές (Κύπρος, Αίγυπτος και Ελλάδα). Πρόκειται για ασκήσεις ευρείας κλίμακας των οποίων τα σενάρια αφορούν και την ενεργειακή ασφάλεια. 
Στο πλαίσιο της διμερούς τους συνεργασίας Κύπρος και Αίγυπτος προχώρησαν και σε μια άλλη σημαντική συμφωνία. Η Εθνική Φρουρά θα μπορεί να χρησιμοποιεί και πεδία βολής στη γειτονική χώρα. Λόγω της στενότητας του χώρου υπάρχει δυσκολία να εκπαιδευτούν αποτελεσματικά τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς πάνω σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού συμφωνήθηκε όπως στελέχη της Δύναμης μεταβαίνουν στην Αίγυπτο. Η συγκεκριμένη χώρα χρησιμοποιεί οπλικά συστήματα τα οποία έχει και η Κύπρος και μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς να ασκηθούν. 
Όσον αφορά το Ισραήλ και την προστασία που παρέχει στην Κύπρο αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι προχώρησε σε μεγάλη κοινή άσκηση μαζί με την κυπριακή Εθνοφρουρά στό όρος Τρόοδος με σενάριο την καταστροφή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων!
Ακόμα και Ισραηλινός αξιωματικός ο οποίος συμμετείχε στην νέα αυτή κοινή άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο συμμάχων χωρών, επί κυπριακού εδάφους, χαρακτήρισε το αντικείμενό της ως "ασυνήθιστο", καθώς αναφέρεται στην συνεργασία με αεροπορικά μέσα, που σημαίνει κατάδειξη στόχων υψηλής στρατηγικής αξίας (λέιζερ) επί του εδάφους για ενάεριο βομβαρδισμό.
Άρα είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ δεσμεύεται για χρήση της ισραηλινής Αεροπορίας προς προστασία της Κύπρου και εξουδετέρωσης της αντίστοιχης τουρκικής αλλά και των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων και φυσικά και του τουρκικού Ναυτικού.
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους υπουργούς Άμυνας Κύπρου και Αιγύπτου σε διμερές επίπεδο και θα συζητηθεί επίσης σήμερα σε τριμερές στην παρουσία του Έλληνα ΥΠΑΜ Πάνου Καμμένου είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. 
Θέμα το οποίο αφορά ιδιαίτερα την Αίγυπτο η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα από τη δράση των ισλαμιστών στο Σινά. Συνυφασμένο με τη δράση των ισλαμιστών είναι και το ευρύτερο θέμα της παράνομης διακίνησης όπλων και προσώπων στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Η Αίγυπτος σε διάφορα επίπεδα εξέφρασε την ανησυχία της για τη μετακίνηση ισλαμιστών από την περιοχή της Συρίας, μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους. Το Κάιρο ανησυχεί πως οι ισλαμιστές από τη Συρία μετακινούνται προς τη Λιβύη. 

pronews