2.12.17

Ο Ρεζά Ζαράμπ «έδωσε» στεγνά τον Ερντογάν: Αυτός «εξουσιοδότησε» να σπάσει το εμπάργκο στο Ιράν


Σοκαρισμένο είναι το ερντογανικό καθεστώς εξαιτίας του τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, που άνοιξε το στόμα του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης και έδωσε κανονικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ρεζά Ζαράμπ ενέπλεξε ευθέως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο σπάσιμο το 2012 του εμπάργκο στο Ιράν.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ρεζά Ζαράμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο γνώριζε τι συνέβαινε αλλά και είχε «εξουσιοδοτήσει» τη συμμετοχή δύο κρατικών τραπεζών (Zirrat και Vakıf) στην όλη διαδικασία.
Οι καταγγελίες του Ζαράμπ έχουν προκαλέσει μεγάλη ταραχή στην Τουρκία και το ισλαμιστικό κυβερνών σύστημα τον κατηγορεί ως «προδότη» και «κατάσκοπο».
«Αυτή η δικαστική υπόθεση έχει πάψει να είναι δικαστική και έχει γίνει εντελώς πολιτική, με μοναδικό σκοπό να παγιδεύσει την Τουρκία και την οικονομία της», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σχολιάζοντας τα όσα κατέθεσε ο Ρεζά Ζαράμπ στο αμερικανικό δικαστήριο.
Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet σε άρθρο της την Παρασκευή υπενθύμισε πώς ο Ρεζά Ζαράμπ, πριν χαρακτηριστεί «προδότης» [σ.σ. επειδή τώρα καίει τον Ερντογάν] ήταν για το τουρκικό ισλαμιστικό καθεστώς και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ένας «φιλάνθρωπος» και πρωτοπόρος στον τομέα των εξαγωγών, που βοηθούσε την Τουρκία να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα, ένα «θύμα» μίας πλεκτάνης
Μετά τη σύλληψή του στις ΗΠΑ, ο Ζαράμπ μετατράπηκε σε έναν αθώο Τούρκο πολίτη, σε μία υπόθεση που δεν σχετίζεται με την Τουρκία
Όταν ο Ζαράμπ μετατράπηκε από κατηγορούμενος σε μάρτυρα, οι τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έγραψαν πως εκβιάστηκε και υποχρεώθηκε να δυσφημίσει την Τουρκία.
Τώρα ο Ρεζά Ζαράμπ είναι ένας «κατάσκοπος» και «προδότης»
Και όχι μόνο αυτό, αλλά μετά τις αποκαλύψεις στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης του κατάσχεσαν και την περιουσία στην Τουρκία.
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, οι τουρκικές Αρχές θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ρεζά Ζαράμπ, επειδή διαπιστώθηκε πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία.
Το τουρκικό καθεστώς όμως τρέμει και για τις τράπεζες του.
Η Daily Sabah ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας, μια αναφορά που οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα -που επίσης δικάζεται στις ΗΠΑ- αποτελεί, πλέον, τον μοναδικό κατηγορούμενο στην υπόθεση Ζαράμπ, καθώς ο ίδιος ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας έχει μετατραπεί σε βασικό μάρτυρα κατηγορίας.
Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, εδώ δεν παίζεται μόνο το κεφάλι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά ολόκληρη η τουρκική οικονομία και όπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στις τουρκικές τράπεζες που να τινάξουν ολόκληρη την τουρκική οικονομία στον αέρα.
Σε αυτό ακριβώς το κλίμα καταφθάνει την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.
tribune