12.12.17

«Νέα... Μακεδονία» το πιθανότερο όνομα για τα Σκόπια μετά τις προτάσεις Μάθιου Νίμιτς (;)

Στη Βουλή θα γίνει της...Κικής!
Juan
____________
«Νέα Μακεδονία» είναι -  σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το επικρατέστερο όνομα για τα Σκόπια  (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), το οποίο συζητούν στις Βρυξέλλες  ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς και οι διαπραγματευτές Ελλάδας - Σκοπίων.

Η Αθήνα, αν συμφωνήσει και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ,  δεχτεί αυτήν την ονομασία, το θέμα θα κλείσει τους πρώτους μήνες του 2018.
Η αρχική ελληνική πρόταση που διατυπώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν η  ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη». (!!!) (ένα - ένα μας τα λένε.)
Είναι άγνωστο τι υποδοχή είχε η συγκεκριμένη πρόταση από τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά η νέα πρόταση αφορά το «Νέα Μακεδονία»  το οποίο είχε ακουστεί ως πρόταση ξανά το 1992 και περιλαμβάνονταν στο τότε περίφημο πακέτο Πινέιρο, το οποίο τότε είχε απορριφθεί, από την Ελλάδα.
Η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό όπως είναι η «Βόρεια Μακεδονία», φαίνεται ότι δεν την επιθυμεί η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι έτσι δεν  τελειώνει με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, καθώς παραπέμπει στην ύπαρξη και «Νότιας Μακεδονίας».
Την ίδια ώρα ούτε η Βουλγαρία φαίνεται να θέλει το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά αυτό λίγη σημασία έχει καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και τα Σκόπια.
Ουσιαστικά η μ;oνη πρόταση που μένει στο τραπέζι είναι το «Nέα Μακεδονία»  και τώρα,  αν κάτι δεν αλλάξει στην πορεία, στόχος είναι η λύση να βρεθεί έως την άνοιξη του 2018. Δηλαδή η aποδοχή και από την Αθήνα και από τα Σκόπια του οnόματος μαζί βέβαια με ορισμένα άλλα επιμέρους θέματα που έχει θέσει  η ελληνική πλευρά.
Άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, προχθές, μετά την τετραμερή συνάντηση που έγινε στο Βελιγράδι, φάνηκε εξαιρετικά θετικός στο να έχουμε λύση εντός του 2018».
Από εκεί και πέρα το θέμα είναι πως θα περάσει το όνομα στην Βουλή καθώς αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση των ΑΝΕΛ ενώ και εντός της ΝΔ θα υπάρξουν αντιστάσεις.
pronews