4.12.17

Τουρκικά ΜΜΕ: «Δώρο» Τσίπρα στον Ερντογάν οι γκιουλενιστές στρατιωτικοί;

Να μη ξαναδούμε τέτοια φωτογραφία.Ό Ερντογάν αγέρωχος 
και ο Τσίπρας με ύφος υφισταμένου (τουλάχιστον)
Efenpress

Την πληροφορία μεταδίδει η εφημερίδα Ακσάμ ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα την Πέμπτη - Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης πως ο Ερντογάν θα προτείνει τη χρηματοδότηση της κατασκευής τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα

Στα «δώρα» της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, αναφέρονται φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία, που φαίνεται πως διαμορφώνουν … κλίμα.


Με τίτλο : «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκδώσει τους "φετουλαχτσήδες" στην Τουρκία» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακσάμ αναφέρει  -επικαλούμενη ελληνικές διπλωματικές πηγές- πως η Αθήνα προτίθεται να εκδώσει στην Τουρκία τους έξι από τους οκτώ στρατιωτικούς που απέδρασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.  Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ως θετική κίνηση από πλευράς Ελλάδας τις αστυνομικές επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα κατά μελών του κουρδικού PKK και του ακροαριστερού DHKP-C. «Η Ελλάδα προ της επίσκεψης, επιτάχυνε τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK και DHKP-C» σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας
τη σύλληψη εννέα Τούρκων υπηκόων που χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Ακσάμ γράφει επίσης πως ο Ερντογάν θα προτείνει τη χρηματοδότηση της κατασκευής τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα «που εδώ και 7 χρόνια συνεχώς αναβάλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.   





Σύμφωνα με την εφημερίδα  Τουρκιγιε,  η Άγκυρα θα εκφράσει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι οι οπαδοί του Γκιουλέν, «φετουλαχτσήδες» τους αποκαλούν στην Τουρκία, χρησιμοποιούν το Αιγαίο για τη διαφυγή τους στην Ευρώπη, επικρίνοντας τη στάση «θεατή» που τηρεί η Αθήνα, βλέποντας ολόκληρες οικογένειες γκιουλενιστών να προσπαθούν να διαφύγουν προς τα ελληνικά νησιά. 

Ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας Τσααγρί Ερχάν, φαίνεται πως βρήκε λύση και στις διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο, προτείνοντας συμφωνία για τις ενεργειακές πηγές τις οποίες θα μπορούν να εκμεταλλεύονται από κοινοί οι δύο χώρες.  «Θα μπορούν να εξορύσσουν μαζί τους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο και στη συνέχεια να τους εκμεταλλεύονται» γράφει, ενώ για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη  αναφέρει πως θα είναι «μεγάλη πηγή ανύψωσης του ηθικού των εκεί «Τούρκων»  που μάχονται με προβλήματα όπως το θέμα της εκλογής μουφτή ή της εκπαίδευσης στα τουρκικά κλπ».



Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής η  επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, περνάει σχεδόν απαρατήρητη στην πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ με μικρές αναφορές στις εσωτερικές σελίδες των μεγάλων εφημερίδων, που ωστόσο σημειώνουν τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει πάρει η επίσκεψη Ερντογάν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
  
Η Ελλάδα προ της επίσκεψης, επιτάχυνε τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων ΡΚΚ και DHKP-C. Ανάμεσα στα 9 μέλη της DHKP-C που συνελήφθησαν,  αναφέρεται πως βρίσκεται και ο Χασάν Μπιμπέρ-δράστης επιθέσεων που έγιναν το 2013 κατά των Κεντρικών Γραφείων του ΑΚΡ και του υπουργείου Δικαιοσύνης.  H επίσκεψη διασφάλισε να τεθεί το εύθραυστο θέμα των 8 αξιωματικών μελών της FETÖ. Για τους αξιωματικούς αυτούς που δέχθηκαν να δώσουν στην Ελλάδα πληροφορίες σχετικά με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ελληνικές διπλωματικές πηγές μετέφεραν σε Τούρκους ομολόγους τους πως μπορούν να εκδώσουν τους 6 από τους 8.

Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Τουρκιγιέ στη συνάντηση η πλέον έντονη αντίδραση της Τουρκίας θα είναι για το ότι επετράπη σε μέλη της FETÖ να φύγουν προς Ευρώπη χρησιμοποιώντας το Αιγαίο. Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, 10.681 ύποπτοι μέσω Αιγαίου διέφυγαν προς Ευρώπη. Στις συναντήσεις θα τεθεί το θέμα πως η Ελλάδα παρέμεινε θεατής στην διαφυγή όλων αυτών προς τα ελληνικά νησιά.

Ένα  άλλο θέμα που θα τεθεί στις συναντήσεις του προέδρου Ερντογάν είναι και οι προσδοκίες σχετικά με την πολιτική, οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική κατάσταση της εν Ελλάδι τουρκικής μειονότητας. Αναφέρεται επίσης πως η Άγκυρα θα προτείνει στις ελληνικές αρχές να αναλάβει εκείνη την κατασκευή του τζαμιού στην Αθήνα που σχεδιάζεται επί 7 έτη αλλά αναβάλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα ερωτήματα από την εσπευσμένη επίσκεψη
Ερωτήματα δημιουργούνται για την εσπευσμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερτογάν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα αφού πολλοί αμφισβητούν ευθέως πως το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε -λιγότερο από ένα μήνα από την επίσημη πρόσκληση- δεν επαρκεί για τη κατάλληλη προετοιμασία ώστε να σημειωθεί ακόμη και ελάχιστη πρόοδος σε φλέγοντα ελληνοτουρκικά θέματα που εκκρεμούν για δεκαετίες. 

Είναι χαρακτηριστικό πως στο διάστημα που πέρασε από την πρόσκληση της Αθήνας προς τον Τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα στο ελάχιστο δεν επιχείρησε να ρίξει τους τόνους ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα ενόψει των συνομιλιών. Αντίθετα χτύπησε «κόκκινο» το θερμόμετρο των προκλήσεων, με εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της για την Κύπρο και την Θράκη και με τη μαζική κλιμάκωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικά :

- Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου χαρακτήρισε προκλητικά «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα και «μητέρα πατρίδα» της την Τουρκία.
- Ακολούθησαν οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο και πως με την εισβολή του 1974 η Τουρκία «έκοψε» τα χέρια των δυτικών. 
- Από τις 27/10 έως 23/11 σημειώθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος… 264 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με 10 εμπλοκές με αντίστοιχα ελληνικά της Π.Α.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για το «πράσινο» φως που έδωσε η Αθήνα στον Τούρκο Πρόεδρο για επίσκεψη στην Θράκη, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις της Άγκυρας χτυπούν … «κόκκινο».

Το τελευταίο διάστημα αγαπημένο moto του Ταγίπ Ερτογάν, είναι «τα σύνορα της καρδιάς του», που συνοδεύεται συνήθως από έντονη κριτική στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, βάσει της οποίας ρυθμίστηκαν τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας. Παράλληλα ο ίδιος επικαλείται ενίοτε και τον  περιβόητο «Εθνικό Όρκο» του 1920, σύμφωνα με τον οποίον η τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε «να κηρύξει τα εδάφη που ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους». Σ’  αυτά τα εδάφη περιλαμβάνονται η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι και βέβαια η Δυτική Θράκη και νησιά του Αιγαίου.  

Θα προσευχηθεί ως … σουλτάνος
«Πονοκέφαλο» δημιουργεί στην κυβέρνηση η … προσευχή της Παρασκευής, που σύμφωνα με το Ισλάμ θεωρείται η σπουδαιότερη ημέρα της εβδομάδας. Την ημέρα αυτή, συναθροίζονται οι μουσουλμάνοι στο τέμενος για να προσευχηθούν και ν’ ακούσουν νουθεσίες και υπενθυμίσεις για θρησκευτικά τους ζητήματα. Ο Ερντογάν την Παρασκευή 8/12 θα βρίσκεται στην Κομοτηνή και θεωρείται αδύνατο πως θα επιλέξει τον μικρό χώρο προσευχής που διαθέτει το εκεί  τουρκικό Προξενείο, για τις λατρευτικές του ανάγκες. Εξάλλου αυτό, δε συνάδει ούτε με το αξίωμά του, αλλά κυρίως ούτε με τους επικοινωνιακούς συμβολισμούς που θα θελήσει να προσδώσει στην επίσκεψη του στην περιοχή. Για το λόγο αυτό ήδη το προξενείο και οι φανατικοί τουρκόφρονες. Εργάζονται για μία εντυπωσιακή φιέστα υποδοχής που θα αρμόζει στον ηγέτη της «μητέρας πατρίδας». Εξάλλου θα είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που θα βρεθεί στην Θράκη μετά το 1923 και την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας. Τελευταία φορά που βρέθηκε … Σουλτάνος στην περιοχή ήταν το 1911 ο Μεχμέτ Ρεσατ, στο πλαίσιο περιοδείας του στα Βαλκάνια, κατ' εντολήν των Νεότουρκων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ερντογάν –που θα συνοδεύεται από δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία- θα προσευχηθεί στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Στη τελετή θα προΐσταται Χατίπης που ανήκει στην ψευδομουφτεία Κομοτηνής και όχι στο νόμιμο μουφτή Μέτσο Τζεμαλή.  Σύμφωνα με πληροφορίες του ΘΕΜΑτος, η Αθήνα έχει ζητήσει να μην υπάρξει οποιαδήποτε δημόσια ομιλία του Τούρκου Προέδρου προς τους μειονοτικούς που θα τον υποδεχτούν στο κεντρικό τέμενος της Κομοτηνής, αλλά και ούτε δηλώσεις στα ΜΜΕ με πολιτικό περιεχόμενο. Ερωτηματικό βέβαια παραμένει εάν ο εκρηκτικός  Ερντογάν σεβαστεί την ελληνική φιλοξενία.

Υποδοχή χωρίς τον πρόξενο Κομοτηνής
Τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κομοτηνή, δεν θα τον υποδεχτεί ο εκεί πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου, αλλά ο πρόξενος Ρόδου Μπαρίς Καλκαβάν που ήδη έχει λάβει εντολή από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να ταξιδέψει στην Θράκη και να συντονίσει όλες τις ενέργειες.  Ο Ομέρογλου, που αντικατέστησε πρόσφατα τον Αλί Ριζά Ακιτζί, ανακλήθηκε εσπευσμένα στην Άγκυρα, μετά τη φυγή στην Ιταλία του υποπρόξενου Νταβούτ Οτζάκ, και της συζύγου του Ντεριά που επίσης εργαζόταν στο προξενείο, που φέρονται να είχαν σχέσεις μετο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ευθέως για το επιχειρούμενο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.

Ο πρόξενος Καλκαβάν, είχε διατελέσει παλαιότερα πρώτος Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα και τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει … πρωτοσέλιδο στις τοπικές εφημερίδες της Ρόδου επειδή είχε συλληφθεί από την αστυνομία να οδηγάει «τύφλα»  ” στο μεθύσι το διπλωματικό αυτοκίνητο.

Συνωστισμός
Στελέχη της μειονότητας, που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με το προξενείο Κομοτηνής, «σπρώχνονται» ήδη προκειμένου να εξασφαλίσουν μια χειραψία -μετά φωτογραφίας- με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ερωτηματικό παραμένει εάν οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης), Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά (Ροδόπη) θα παραβρεθούν στην υποδοχή, ενώ βέβαιη θεωρείται η παρουσία του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της υποδοχής Ερντογάν και της κινητοποίησης των τουρκοφρόνων της μειονότητας, διαδραματίζει και ο γνωστός επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ, που  διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αλώσει οικονομικά την Θράκη, με μια σειρά αμφιλεγόμενων επενδύσεων. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, παλαιότερα ο Ερντογάν του έχει δώσει την «πολιτική ευχή» να επιστρέψει στην Ελλάδα και ν’  αγωνιστεί για τo δίκαιo των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Προς το παρόν έχει επιλέξει την οικονομική εισβολή, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι η κάθοδος στην πολιτική διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μέσα στη μειονότητα. Ο γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ, φέρεται να έχει ζητήσει από την τουρκική προεδρεία στην Άγκυρα, να επισκεφθεί ο Ερτογάν τη μονάδα επεξεργασίας κερασιού που διατηρεί στο χωριό Λύκειο και ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του. Αν και το αίτημά του μάλλον δεν θα ικανοποιηθεί, είναι σίγουρο πως ο Ταγίπ Ερτογάν δεν θα αρνηθεί δημόσια μια χειραψία μαζί του καθώς και μια αναμνηστική φωτογραφία με το ζεύγος Σαδίκ και τα παιδιά τους.    

Μαζεύουν υπογραφές κατά της επίσκεψης
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα προκαλεί ήδη αντιδράσεις, με πλέον χαρακτηριστική την πρωτοβουλία της «Κίνησης Πολιτών Άρδην», του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Καραμπελιά, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών, ζητώντας να ακυρωθεί. «Σε μία δυσχερή για τον Ερντογάν  συγκυρία, οι Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς επέλεξαν να τον προσκαλέσουν  για να κάνουν το «χατίρι» των Αμερικανών. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόσκληση για επίσκεψη από τον Κοτζιά έγινε αμέσως μετά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα στον «μεσολαβητή» με την Τουρκία και τον «νεοσουλτάνο» της, τον οποίο καλεί, ως μη όφειλε, για να λειτουργήσει ως «γέφυρα» που θα εξομαλύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση» σχολίασε στο ΘΕΜΑ ο κ.Καραμπελιάς, ανακοινώνοντας πως η «Επιτροπή Ενάντια στην Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα» -που έχει συσταθεί και αποτελείται από Έλληνες, Κυπρίους, Μικρασιάτες, Πόντιους, Αρμενίους, Κούρδους, θα πραγματοποιήσει σειρά κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας τις επόμενες μέρες, αλλά και την Πέμπτη 7/12 στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή, («η ‘‘τουρκική’’ μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης», «Εμείς ως ‘‘Μητέρα Πατρίδα΄΄, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους» κλπ) οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης -Ξάνθης Παντελεήμων, Μαρωνείας Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Διδυμοτείχου Δαμασκηνός χαρακτήρισαν «προκλητικό» να συγκρίνεται η Ελληνική Δημοκρατία και η λειτουργία της ως ανοιχτής κοινωνίας, με το απολυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας. «Ο θρακικός λαός μας, θεωρεί καλοδεχούμενους όλους τους επισκέπτες μας που έρχονται για να διδαχτούν από την ειρηνική και δημοκρατική μας συνύπαρξη, προκειμένου να την αντιγράψουν στις Πατρίδες τους, εάν βεβαίως, οι επισκέπτες μας αυτοί, τιμούν την αρετή της φιλοξενίας που τους παρέχεται» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν. 

protothema