8.12.17

Μια ιατρική και πολιτική εκτίμηση της εμφάνισης Ερντογάν στην Αθήνα


Η εικόνα που παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά την υγεία του, οδήγησε το «DP» να αναζητήσει μια γνώμη πιο διεισδυτική, ώστε να μας εξειδικεύσει αυτό που τα δικά μας «απλά μάτια» είδαν. Όσα μας μεταφέρθηκαν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τον σχετικό χαρακτήρα αυτών των παρατηρήσεων και το σημαντικό περιθώριο σφάλματος που εμπεριέχουν.

«Αν κάτσεις και καταγράψεις όλα τα εμφανή συμπτώματα που εμφανίζει ο Ερντογάν στο βάδισμα, στην ευερέθιστη συμπεριφορά του. Ακόμα και το ότι υποβοηθείται με ραβασάκια, κάτι αδιανόητο στο παρελθόν ακόμα κι αν αιφνιδιαζόταν όπως στη συνάντηση με τον Έλληνα πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο καταλήγω σε κάποια καταρχήν συμπεράσματα.
»Θα τολμούσα να εικάσω ότι στο παρελθόν υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό, το οποίο του έχει κληρονομήσει πρόβλημα αστάθειας το οποίο είναι πλέον και εμφανές και αν τον έχω προσέξει καλά το τελευταίο διάστημα, βαίνεi επιδεινούμενο.
»Δείχνει να έχει πρόβλημα κυκλοφορικό που εντοπίζεται στο δεξί πόδι, εξ ου και ο άνετος τρόπος που κάθεται στην πολυθρόνα ή τον καναπέ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με ξένους ηγέτες.
»Επίσης, θα μπορούσε κανείς να εικάσει ακόμα και ενδεχόμενη πάθηση Αλτζχάιμερ ή γεροντική άνοια(παρόμοια τα συμπτώματα αλλά είναι διαφορετικές παθήσεις), το οποίο θα εξηγούσε την ασταθή και εριστική συμπεριφορά του. Ο Τούρκος ηγέτης, κατά πάσα πιθανότητα, τείνει να ξεχνάει και τον βοηθάνε με σημειώματα.
»Αυτές οι παρατηρήσεις οδηγούν σε ένα συμπέρασμα πιο πολιτικό για όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Το κατεστημένο γύρω του, το κόμμα και η ίδια του η οικογένεια, θα τον διατηρήσουν όρθιο, μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τον θάνατο ή την τελική ήττα του, όπως έχει γίνει με πολλούς πολιτικούς στο παρελθόν.
»Είναι προφανές ότι γνωρίζουν πως αν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτον κόσμο ο Ερντογάν, ο κίνδυνος να τα χάσουν όλα είναι μεγάλος, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί πολλοί να καταλήξουν στη φυλακή.
»Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να εξετάζουμε το σενάριο ότι ολοένα και περισσότερο δεν θα κυβερνά ο Ερντογάν όπως παλιά, αλλά μία σκληρή ομάδα αξιωματούχων στο παρασκήνιο, προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα.»
defence-point