29.12.17

Η Τουρκία προκαλεί κρίση στην Λήμνο: «Διέταξε» καπετάνιο γερμανικού πλοίου να αποχωρήσει «από τα τουρκικά χωρικά ύδατα»!


Συνεχίζει τις έντονες θαλάσσιες προκλήσεις των τελευταίων ημερών η Τουρκία αυτή τη φορά βόρεια της Λήμνου όπου ένα γερμανικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται για έρευνες από το πρωί και οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου κάλεσαν τον καπετάνιο του πλοίου για να αποχωρήσει άμεσα καθώς του ανακοίνωσαν ότι κινείται εντός των «τουρκικών χωρικών υδάτων»

Πρόκειται για το γερμανικό πλοίο “Meteor” στο οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή ερευνητικού πλου στην περιοχή για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Aμβούργου. 
Η Ελλάδα είχε προχωρήσει και στην έκδοση NAVTEX και από χθες το πλοίο ήταν στην περιοχή. 
Οι Τούρκοι κατά την πάγια τακτική τους εξέδωσαν δική τους παράνομη NAVTEX τονίζοντας ότι ο ελληνικός σταθμός δεν έχει αρμοδιότητα στην περιοχή!
URNHOS N/W  : 1439/17 
AEGEAN SEA 
UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER LA57-306/17, FOR AN UNAUTHORIZED ACTIVITY IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. İZMİR NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
Έτσι όταν το πλοίο έπλεε στην περιοχή, δέχτηκε κλήση από τουρκικό ασύρματο για να απομακρυνθεί από την περιοχή.
 
Σημειώνεται ότι ήδη στο σημείο βρίσκονταν κανονιοφόροι του ελληνικού στόλου. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ που παρακολουθούσε την τουρκική κορβέτα έχει αναλάβει χρέη συνοδείας του τουρκικού γεωτρύπανου πλέει τώρα στη περιοχή. 
Υπάρχουν συστηματικές προσπάθειες της Άγκυρας να «εξαφανίσουν» την Λήμνο καθώς τον Μάρτιο του 2017 στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση Ramstein Guard υπήρξε αίτημα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να μην συμπεριληφθεί η Λήμνος, κατι που δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά.
Βέβαια αυτό το στήριξαν στην κατά την δική τους άποψη ότι η Λήμνος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη βάση των Συνθηκών του Μούδρου (1914) και της Λωζάνης (1923).
Κάποιες φορές επικαλούνται και την Συνθήκη των Παρισίων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Α.Αιγαίου αλλά σε αυτήν την Συνθήκη δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος η Τουρκία και συνεπώς δεν μπορεί να την επικαλεστεί.
Εδώ με την NAVTEX όμως και το σημερινό επεισόδιο η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Επί της ουσίας θεωρεί ότι η περιοχή είναι ανατολικά του 25 μεσημβρινού και ότι το δικαίωμα της αστυνόμευσης της ανήκει.
Επίσης το καλοκαίρι του 2017 οι Τούρκοι είχαν επιχειρήσει να «βομβαρδίσουν» εικονικά το νησί της Λήμνου κάτι που δεν το κατάφεραν καθώς εκδιώχθηκαν από τα μαχητικά της ΠΑ.
Είναι το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων όπως το πρόσσφατο στις βραχονησίδες των Ιμίων μεταξύ ελληνικών πλοίων και της τουρκικής Ακτοφυλακής που είχε «αποκαλύψει» το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu
Οι Τούρκοι ισχυρίζονταν πως «έξι ελληνικά καΐκια και πλοίο του Λιμενικού προσπάθησαν από την Κάλυμνο να εισέλθουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα κοντά στα Ίμια. Το ελληνικό περιπολικό εμποδίστηκε από το τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής που έπλεε στην περιοχή (sic). Παράλληλα, πλοία του ελληνικού Λιμενικού και ψαράδες πλησίασαν στα 100 μέτρα τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν σε διεθνή χωρικά ύδατα. (…) Η ένταση διήρκεσε οκτώ ώρες». 
Και φυσικά χθες η τουρκική κορβέτα TCG Bafra (F-505) κλάσης D'Estienne D'Orves έφτασε στις ακτές της Αττικής περνώντας από τα στενά του Καφηρέα κάνοντας επίδειξη σημαίας σε μία πρόκληση που είχαν αρκετό καιρό να προχωρήσουν οι Τούρκοι.
Η ίδια κορβέτα έχει κάνει την ίδια διαδρομή και στο παρελθόν και από την στιγμή που δεν υπήρξε τότε ελληνική αντίδραση κάνει την ίδια κίνηση συνέχεια.
Παρατηρείται μια έντονη κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας και όλα δείχνουν ότι επιδιώκει την δημιουργία μιας πολύ μεγάλης κρίσης. Γιατί; Γιατί απλούστατα νιώθει ότι μπορεί να το κάνει.
pronews