20.12.17

«Η υπερφορολόγηση σκοτώνει και η φοροδιαφυγή επιβραβεύεται…»



            Η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών έχει «ματώσει» την αγορά, την πραγματική οικονομία της χώρας μας και το κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Οι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες καρκινοβατούν εξαιτίας της  βαριάς φορολογίας.
            Σε ένα δυσμενές φορολογικό περιβάλλον τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες, έρχεται τώρα να προστεθεί και το γεγονός ότι αντί να «επιβραβεύονται» η συνέπεια και η νομιμότητα, «επιβραβεύονται» οι φοροφυγάδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «ψαλιδίζονται» τα απλήρωτα πρόστιμα σε όσους είχαν προβεί σε φορολογικές παραβάσεις πριν από το 2014. Ωστόσο, δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων ή κάποια άλλη ευνοϊκή ρύθμιση για όσους πλήρωσαν στο ακέραιο την ίδια περίοδο.

Γινόμαστε, δηλαδή, για ακόμα μια θεατές της κατάφορης αδικίας των πολιτών που είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και που στερήθηκαν και στερούνται για να ανταπεξέλθουν σε αυτές.
            Οι ολοφάνερες και κραυγαλέες αδικίες του φορολογικού συστήματος της χώρας μας αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντί η φορολογία να αποτελεί την «πόρτα» της εξόδου από την οικονομική κρίση, την εντείνει καθώς δεν επιτρέπει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να «ανασάνουν» οικονομικά, ενώ επιπλέον δεν αφήνει περιθώρια να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και κατά συνέπεια νέες θέσεις εργασίας. Η φορολογική πολιτική της χώρας μας έχει ισοπεδώσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νομοταγείς και τους συνεπείς, που βλέπουν οι θυσίες τους να μην έχουν αντίκρισμα και να επιβιώνουν ακόμα και σήμερα η ανομία και η ασυνέπεια, που ευθύνονται επίσης για την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα.
            Είναι, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ύπαρξη πολιτικής βούλησης με σκοπό τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος με ορθολογική φορολόγηση, ουσιαστική επιβράβευση της συνέπειας και της νομιμότητας και κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να «ελαφρυνθούν» από τα οικονομικά βάρη οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά η φοροδοτική ικανότητα εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Την ώρα που μειώνονται μισθοί και συντάξεις και αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, τα λουκέτα των επιχειρήσεων και η ανεργία, αποτελεί κοινωνική πρόκληση η φορολογία να συνεχίζει να αυξάνεται και μάλιστα να «επιβραβεύονται» οι φοροφυγάδες.
            Οι νέες προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο απαιτούν αποφασιστικές αλλαγές. Όσο δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την υλοποίηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, που θα «τιμωρεί» τους φοροφυγάδες και όχι τους συνεπείς πολίτες, η οικονομική κρίση θα αποτελεί έναν φαύλο κύκλο με τον οποίο οι πολίτες θα έρχονται ξανά και ξανά αντιμέτωποι και η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει και να αναπτυχθεί!

Με εκτίμηση,

Γιώργος Δρακούλης