20.12.17

Διαψεύδεται από το ΓΕΑ η φημολογία περί προμήθειας 40 μαχητικών F-15 από την ΠΑ


Διαψεύδεται και μάλιστα κατηγορηματικά η φημολογία των τελευταίων ημερών ότι η ΠΑ πρόκειται να προμηθευτεί αεροσκάφη F-15C/D από τα αποθέματα της αμερικανικής Αεροπορίας.

Η σχετική είδηση μεταδόθηκε εχθές στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 από τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου σύμφωνα με αυτή η ΠΑ βρίσκεται σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια δύο Μοιρών F-15 από 30 έως και 40 αεροσκάφη.
Όπως όμως ανέφεραν κύκλοι του ΓΕΑ αλλά και της κυβέρνησης στο pronews.gr τέτοια πιθανότητα δεν υφίσταται γα λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος χρήσης των αεροσκαφών, αλλά και το ότι οι προτεραιότητες του ΓΕΑ είναι διαφορετικές, κρίνοντας ότι το F-15 δεν μπορεί να δώσει στην ΠΑ τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που θέλει.
Πιο συγκεκριμένα πηγές του ΓΕΑ και της κυβέρνησης αφού απέκλεισαν κάθε πιθανότητα προμήθειας των αεροσκαφών F-15 είπαν:
«Στην παρούσα κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε επικεντρώνουμε όλη μας την προσπάθεια στην αύξηση της ετοιμότητας  του στόλου των μαχητικών που διαθέτουμε και στην εξεύρεση κονδυλίων, τα οποία ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί, προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών F-16».
Παράλληλα οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι αδύνατο για την ΠΑ σήμερα, να υποστηρίξει ένα μαχητικό όπως το F-15 για λόγους που έχουν να κάνουν με το υπερβολικό, όπως ανέφεραν, κόστος χρήσης αλλά και συντήρησης.
 pronews