28.11.17

Επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στον Νέο Κόσμο (upd)


Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Νωρίς το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην περιοχή του Νέου Κόσμου, στην οδό Δεινοστράτου, με στόχο πυρήνα τρομοκρατών, οι οποίοι ωστόσο δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό. 
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, τα άτομα αυτά είναι τουρκικής καταγωγής, αλλά μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι ανήκουν σε κάποιον γνωστό πυρήνα της διεθνούς ΤζιχάντΗ ομάδα επέμβασης προχώρησε στην προσαγωγή εννέα ατόμων. Η υπόθεση περιπλέκεται από τη στιγμή που αφορά σε ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας γειτονικής χώρας και, άρα, οι πληροφορίες που έφθασαν στις ελληνικές Αρχές ασφαλείας προέρχονται προφανώς και από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, τα άτομα αυτά είναι Τούρκοι πολίτες, κουρδικής καταγωγής. Πρόκειται για οκτώ άνδρες και μία γυναίκα. Ένας εκ των ανδρών καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Mέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι ανήκουν σε κάποιον γνωστό πυρήνα της διεθνούς Τζιχάντ.










Στους χώρους που ερευνήθηκαν βρέθηκαν πολλά USB, ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθώς και υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών, πυροκροτητές, αμμωνιοδυναμίτιδα, καλώδια και ρολόγια. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επέκταση των ερευνών στον Νέο Κόσμο, αλλά και για αύξηση του αριθμού των προσαχθέντων. 







Αν όντως πρόκειται για εσωτερικό θέμα ασφαλείας της Τουρκίας, τότε το ζήτημα λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, διότι καθίσταται προφανές πως η Άγκυρα θα ζητήσει την άμεση έκδοσή τους για να δικαστούν εκεί. 



Η Τουρκία αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα με την εσωτερική της τρομοκρατία, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Τρομοκρατία με πυρήνα τη διεθνή Τζιχάντ και το Ισλαμικό Κράτος, οργανωμένο αντάρτικο πόλης από την κουρδική οργάνωση PKK, ακροδεξιά τρομοκρατία από τους Γκρίζους Λύκους, αλλά και εν δυνάμει εσωτερικό αντάρτικο στην Τουρκία από διαφορετικές ομάδες Κούρδων, όπως η γνωστή ομάδα «Τα Γεράκια του Κουρδιστάν».



Η υπόθεση σχετίζεται με παλαιότερο συμβάν στο ανατολικό Αιγαίο

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, η επιχείρηση στον Νέο Κόσμο σχετίζεται με υπόθεση μεταφοράς οπλισμού στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια. Συγκεκριμένα τότε και έπειτα από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε φουσκωτό σκάφος μεταξύ Οινουσσών και Χίου, στο οποίο επέβαιναν δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι κουρδικής καταγωγής. Μετέφεραν καλάσνικοφ και RPG (αντιαρματικά βλήματα). 

Οι συλληφθέντες δικάστηκαν στη Λέσβο. Ένας εκ των Κούρδων βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση των ελληνικών Αρχών και, όπως προκύπτει, ήταν ενήμερη για τις κινήσεις του και η τουρκική MIT. 







Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Πρωινές ώρες προσήχθησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από τις περιοχές του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας εννέα άτομα (8 άντρες και μία γυναίκα), τουρκικής καταγωγής. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.