7.11.17

Πιάτσες κλεμμένων κινητών στην Αθήνα -Το iefimerida καταγράφει το παράνομο εμπόριο [εικόνες]

Απορία: Γιατί αφού τόσο εύκολα τα βρίσκουν αυτά οι δημοσιογράφοι, δε τα βρίσκει η ασφάλεια, για να "καθαρίσει" μια και καλή το "τοπίο";Juan 
_______________
Ομόνοια. Ώρα 12.30 το μεσημέρι. Το iefimerida.gr καταγράφει το παράνομο εμπόριο κλεμμένων κινητών στην οδό Μενάνδρου και την Ευριπίδου. 
Σε αυτά τα σοκάκια σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πιθανότατα να βρέθηκε και  ο Δολοφόνος της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, καθώς το κινητό της εξέπεμπε για τελευταία φορά σήμα από την οδό Μενάνδρου. 

Το παράνομο εμπόριο γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Δεκάδες νεαροί, κυρίως τοξικομανείς και αλλοδαποί κρατούν στα χέρια τους υπερσύγχρονες συσκευές κινητών τηλεφώνων τις οποίες και πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές. 

Κλεμμένα κινητά αλλάζουν χέρια καθημερινά 
Οι πλανόδιοι κλεπταποδόχοι προσεγγίζουν τους περαστικούς, τους ρωτούν εάν θέλουν φθηνό κινητό. Στη συνέχεια τους μεταφέρουν στις στοές των γύρω δρόμων για να πουλήσουν πανάκριβα κινητά  (αξίας ακόμα και 1.000 ευρώ), όπως αυτό της αδικοχαμένης Δώρας Ζέμπερη για περίπου 200 ευρώ.
«Δες το φίλε! Είναι καθαρό. Εντάξει είναι κλεμμένο αλλά κοίτα δεν έχει icloud. Είναι το 128αρι και το δίνω 210 ευρώ. Δεν θα το ξαναβρείς σε αυτή την τιμή», μας είπε ένας 30χρονος Πακιστανός ο οποίος μας προσέγγισε.  «Δεν είναι δικό μου. Αλλά μην ανησυχείς. Το καθάρισα. Το πέρασα από πρόγραμμα που σβήνει τα πάντα», ισχυρίστηκε. 
Και δεν είναι ο μόνος που πουλά κλεμμένα κινητά στην περιοχή της Ομόνοιας.
Το παράνομο εμπόριο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες πολλά από τα κλεμμένα κινητά, αφού πρώτα «καθαριστούν», πωλούνται ακόμα και σε καταστήματα.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κλεμμένα κινητά
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή του κλεμμένου κινητού αλλάζει πολλές φορές. Οι τοξικομανείς που τα κλέβουν τα πωλούν συνήθως σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, για τα κορυφαία μοντέλα.
Ο κλεπταποδόχος στη συνέχεια που αναλαμβάνει να «καθαρίσει» τη συσκευή προσθέτει στην αρχική τιμή του κλεμμένου κινητού ακόμα 100 ευρώ. Στην συνέχεια οι πωλητές, οι οποίοι συνεργάζονται με τους κλεπταποδόχους κερδίζουν από 50 έως 100 ευρώ.

Αφού φτάσουν στα χέρια του κλεπταποδόχου, στη συνέχεια τα κινητά πρέπει να «καθαριστούν»

Αλλοδαπός προσπάθησε να πουλήσει στο συντάκτη του iefimerida.gr iphone για 230 ευρώ 
Το τελευταίο σήμα από το κλεμμένο κινητό της Δώρας Ζέμπερη
Υπενθυμίζεται πως αρκετές ώρες μετά τη δολοφονία της 32χρονης Δώρας Ζέμπερη εξέπεμπε σήμα από την οδό Μενάνδρου στην Ομόνοια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κινητό κάποια στιγμή σταμάτησε να εκπέμπει σήμα, πιθανότατα επειδή κάποιος το κατέστρεψε.
Ωστόσο το γεγονός ότι το τελευταίο σήμα προέρχεται από την συγκεκριμένη οδό στο κέντρο της Αθήνας, ενισχύει το σενάριο ο δράστης της στυγερής δολοφονίας να είναι άτομο το οποίο προσπάθησε να ληστέψει την 32χρονη και στη συνέχεια επιχείρησε να πουλήσει το κινητό της στην Ομόνοια. Έτσι οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ στοχεύουν πλέον γύρω από την Ομόνοια, αλλά και γύρω από άτομα που είναι γνωστά για κλοπές, αρπαγές τσαντών, ακόμα και σεξουαλικές επιθέσεις.
Πάντως το σημείο που απασχολεί ιδιαίτερα τις αρχές είναι οι 14 μαχαιριές που επέφερε ο δράστης της δολοφονίας στην 32χρονη οι οποίες προδίδουν έντονο μίσος. Ωστόσο πλέον έχουν αρχίσει να εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο μίας σεξουαλικής επίθεσης σε συνδυασμό με ληστεία η οποία τελικά κατέληξε στην δολοφονία της άτυχης γυναίκας.


Πηγή:  iefimerida.gr