20.11.17

Βόμβα από τους FT: Εισαγγελική έρευνα κατά Στουρνάρα για διαρροή εγγράφου


Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ο εισαγγελέας Διαφθοράς άρχισε έρευνα σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρναρα αναφορικά με τις κατηγορίες για διαρροή πορίσματος για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τα capital controls που επιβλήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δύο ανθρώπους με γνώση της υπόθεσης που επικαλούνται οι FT, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος», διαρρέοντας εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής ελέγχου της κεντρικής τράπεζας που περιέγραφε παράτυπες πρακτικές από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.
«Ο Γ. Στουρνάρας αρνείται κατηγορηματικά κάθε αδικοπραγία. Αντέκρουσε επίσης τις καταγγελίες, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την εφημερίδα Documento, ότι η κεντρική τράπεζα «στοχευμένα διέρρευσε» την έκθεση για την Πειραιώς, καθώς και μια προηγούμενη έκθεση του SSM, του εποπτικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία περιέγραφε τη φτωχή εταιρική διακυβέρνηση στην Attica Bank , μια μικρή ελληνική τράπεζα» αναφέρει η εφημερίδα.
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή του πορίσματος για την Πειραιώς και καμία λέξη του κειμένου δεν εμφανίστηκε σε κάποιο μέσο ενημέρωσης», είπε ο Γ. Στουρνάρας στους Financial Times.
Λεπτομέρειες για το πόρισμα στην Αttica Βank εμφανίστηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, «μόνο αφότου [το πόρισμα] κυκλοφόρησε σε υπουργούς και στα 300 μέλη του κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.
Η εισαγγελική έρευνα για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που επικαλούνται οι FT.
Μήνυση Κ. Βαξεβάνη κατά Γ. Στουρνάρα
Στο μεταξύ, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Docmento, Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος ζήτησε να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο Γιάννης Στουρνάρας.
Κι αυτό γιατί, όπως λέει ο εκδότης, ο Γ. Στουρνάρας εξέδωσε ανακοίνωση που «αναφέρει ψευδώς ότι έχω καταδικαστεί για συκοφαντία, ενώ κατηγορεί εμένα και την εφημερίδα ότι ασχολούμαστε με το πρόσωπό του γιατί ικανοποιούμε συμφέροντα».
Πρόκειται για δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Η σκανδαλώδης περίπτωση Γιάννη Στουρνάρα», σχετικό με την δήλωση περιουσιακής κατάστασής του. «Όσο ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και επέβαλε ΕΝΦΙΑ, δεν δήλωνε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Εμφάνιζε την παραθαλάσσια πολυτελή βίλα του στη Σύρο με αξία μόλις 117.000 ευρώ», υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει καμία ανακρίβεια στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης», απάντησε ο διοικητής της ΤτΕ και συνδέει τις επιθέσεις, που όπως σημειώνει δέχεται από την εφημερίδα, με τη «λήψη μέτρων διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για συγκεκριμένη μη συστημική τράπεζα, τον Σεπτέμβριο του 2016».
tribune