8.11.17

Βοήθεια από ΗΠΑ ζήτησε το ΥΠΕΘΑ για προώθηση των F-16 Block 30

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει απευθυνθεί στην αμερικανική πλευρά για να μπορέσει να προωθήσει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 30 στη διεθνή αγορά, σε μια προσπάθεια να μπορέσει να εξασφαλίσει χρήματα που θα προστεθούν στον προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των υπολοίπων αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα έχει αποφασίσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ).

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι επιλογές που φαίνεται πως έχει η ελληνική πλευρά είναι δύο βαλκανικές χώρες, η Κροατία και μία εκ των Βουλγαρία και Ρουμανία (δεν μας διευκρινίστηκε μετά βεβαιότητας ποια είναι η άλλη χώρα) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει εκδηλωθεί αμερικανική παρέμβαση προς οποιαδήποτε πλευρά για το συγκεκριμένο θέμα.
Ενώ οι Αεροπορίες των βαλκανικών χωρών είναι δεδομένο ότι χρειάζονται τα αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν παμπάλαια μαχητικά σοβιετική προέλευσης, οπότε η ελληνική πρόταση εάν συνοδευτεί με ένα «πακέτο» εκσυγχρονισμού μπορεί να αποδειχθεί ελκυστική, τα ΗΑΕ έχουν άλλες σκέψεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, η χώρα του Κόλπου επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη σε ρόλο εκπαίδευσης, για τη μετάβαση των πιλότων στα μαχητικά πρώτης γραμμής, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι τα F-16 Block 60/62 και τα γαλλικά Mirage 2000-9.
Στην «εξίσωση» θα μπορούσε ενδεχομένως να προστεθεί άλλη μια επιλογή, η οποία όμως επίσης συνδέεται με την εκπαίδευση, οπότε θα μπορούσε να απασχολεί ήδη ενδιαφερόμενους, είτε αεροπορικές δυνάμεις είτε ιδιωτικές εταιρίες.
Ο λόγος γίνεται για τη δημιουργία «μοιρών επιτιθέμενων» (aggressors) οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση πολεμικών μοιρών. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για παλαιά αλλά σε ικανοποιητική κατάσταση αεροσκάφη, από ιδιωτικές εταιρίες.
Οι εταιρίες αυτές αγοράζουν τα αεροσκάφη και δημιουργούν ιδιωτικές αεροπορικές δυνάμεις με έμπειρους πιλότους, προσφέροντας εν συνεχεία τις υπηρεσίες τους στο αμερικανικό Πεντάγωνο, για την εκτέλεση επιχειρησιακών σεναρίων, με τον ρόλο ακριβώς των «aggressors».
Τέτοιες υπηρεσίες επιτρέπουν την όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εκπαίδευση στις πολεμικές μοίρες. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση να προωθηθούν και σε άλλες κατευθύνσεις ελληνικά F-16 Block 30 αν και τα υπάρχοντα στοιχεία κάνουν λόγο για πωλήσεις μαχητικών για τέτοιον σκοπό, σε ποσά σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που ευλόγως διεκδικεί η ελληνική πλευρά.

defence-point