21.11.17

Προϋπολογισμός «γέφυρα» για τη «σφαγή» των συντάξεων

Δείτε σε παραδείγματα τις περικοπές στις κύριες συντάξεις που βγάζουν οι πρόβες από το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ

«Γέφυρα» για το μεγάλο μυστικό που κρύβει η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από την σφαγή των συντάξεων τα Χριστούγεννα του 2018 είναι ο προϋπολογισμός που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. 



Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη το πρωτογενές πλεόνασμα και την πορεία των εσόδων, η πραγματικότητα την οποία επιμελώς αποκρύπτει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι έχει ήδη ψηφιστεί μια μεγάλη περικοπή των συντάξεων που θα ξεκινάει από το 18%  και ξεπερνάει το 22% ανάλογα με την περίπτωση. 

Παρότι ουδείς το ομολογεί στην κυβέρνηση, αυτό που ψηφίστηκε το Μάιο και θα εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο του 2018 για τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 περιλαμβάνει δραματικές μειώσεις στις παλαιές καταβαλλόμενες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων από την 1/1/2019. 

Το κόψιμο στις συντάξεις θα ξεπερνάει ανά περίπτωση ακόμη και τα 300 ευρώ μηνιαίως, ενώ αυτή τη φορά θα πληγούν από τις περικοπές ακόμη και αυτοί που παίρνουν 900 ευρώ το μήνα. Ολόκληρο το 2018 οι παλαιοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ίδια ποσά μέχρι το Δεκέμβριο που θα διαπιστώσουν τις περικοπές. 

Το Δεκέμβριο εκατομμύρια συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ότι οι συντάξεις που θα πάρουν μέσα στις γιορτές και θα αντιστοιχούν στον Ιανουάριο του 2019 θα είναι μειωμένες κατά 18% για τις κυρίες και για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ οι μειώσεις ενδέχεται να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της κατάργησης των επιδομάτων συζύγου και τέκνων και να ξεπεράσουν συνολικά το 22%. 

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει ήδη ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018.

Πόσο κόβονται οι κυρίες - Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του Protothema από το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ, οι περικοπές μόνο για τις κύριες συντάξεις, με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή, θα είναι οι ακόλουθες:

– Παράδειγμα πρώτο: Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 915 ευρώ μεικτά, τα οποία αντιστοιχούν σε 817 ευρώ καθαρά, θα λάβει για τον Ιανουάριο του 2019 μεικτό ποσό 761 ευρώ, ήτοι 715 ευρώ καθαρά. Η μείωση στο καθαρό ποσό θα είναι 102 ευρώ (μιλάμε αποκλειστικά για την κύρια σύνταξη).

– Παράδειγμα δεύτερο: Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.140 ευρώ μεικτά, ήτοι 1.018 ευρώ καθαρά, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 931 μεικτά που αντιστοιχούν σε μόλις 875 ευρώ στο χέρι. Η μείωση στο καθαρό ποσό φτάνει σε αυτή την περίπτωση τα 143 ευρώ.

– Παράδειγμα τρίτο: Συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.960 ευρώ μεικτά, 1408 ευρώ καθαρά, θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1.245 μεικτά που αντιστοιχούν σε μόλις 1.170 ευρώ στο χέρι. Η μείωση στο καθαρό ποσό θα είναι 238 ευρώ.

Στις περικοπές αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι περικοπές 18% που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις καθώς και οι μειώσεις που θα προκύψουν από το κόψιμο των επιδομάτων τέκνων και συζύγου.
protothema