2.11.17

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας έρχεται στην Αθήνα


Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου, όπου θα έχει επαφές με βασικό στόχο την προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στην Ελλάδα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια Αθήνας και Αγκυρας για δημιουργία ενός πιο σταθερού διαύλου επικοινωνίας. Ο κ. Τσαβούσογλου, αφού συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα θα επιστρέψει στην Αγκυρα, κάνοντας πρώτα στάση στη Θράκη.

Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, με τον οποίο συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η κατάσταση στη Χειμάρρα, όπου οι αλβανικές αρχές έχουν προβεί τις τελευταίες ημέρες σε μια επίδειξη αυταρχισμού, καθώς επιστράτευσαν σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις για την κατεδάφιση κτιρίων Ελλήνων ομογενών της περιοχής. Πάντως η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους, καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση του Εντι Ράμα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το σκάνδαλο εμπλοκής πρώην στελέχους του κόμματος του πρωθυπουργού σε κύκλωμα ναρκωτικών. Είναι ενδεικτικό ότι τα προηγούμενα 24ωρα το θέμα της Χειμάρρας ήταν δεύτερο στα ΜΜΕ, μετά την παραίτηση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας.
Το ζήτημα προστασίας της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ανέδειξε δι’ επιστολής του χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης προς τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει στην επιστολή του τη «διαρκή προσπάθεια» καταπάτησης περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενέκρινε τη δρομολόγηση της Αλβανίας σε ενταξιακή τροχιά, με σκοπό η γειτονική χώρα να ολοκληρώσει ταχύτερα την υιοθέτηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Δυστυχώς, όμως», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης, «όπως διαπιστώνεται και από τα τελευταία γεγονότα, οι προσδοκίες αυτές τίθενται όλο και συχνότερα εν αμφιβόλω».
kathimerini