24.11.17

Ελλάδα Κρατικός Προϋπολογισμός και συζήτηση επ’ αυτού. Θεατρικό μονόπρακτο Τσακαλώτου ή πως να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα.

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη(*)



Αθήνα 24/11/2017

          Τόχει αυτή η κυβέρνηση, να τα δίνει όλα στο θέατρο και με μονολόγους, την αρχή την έκανε ο Πελεγρίνης, υφυπουργός Παιδείας, στο προηγούμενο σχήμα της Κυβέρνησης. Πρόκειται για 14 πρωτότυπα θεατρικά έργα (Θαλής, Ηράκλειτος, σε μπαρ του Κολωνακίου, τον μονόλογό μου «Φθορά, φθορά, φθορά». Όσο και να διαφωνώ με την ερμηνεία, δεν υπέστη η Ελληνική Κοινωνία καμία βλάβη από αυτή τη πράξη του .

Εδώ λοιπόν παραθέτω το μονόλογο και τις λεκτικές ακροβασίες του ενός Έλληνα αγγλοσαξονικής κοπής, που ούτε τα επιχειρήματα του συμμερίζομαι, ούτε την επιστημονική του άποψη, μπορώ να δεχθώ. Θα απαντήσω συνολικά, γιατί τα επιχειρήματα, είναι ανάξια σχολιασμού.
Τα ρητορικά ερωτήματα του Τσακαλώτου, χωρίς σχολιασμό.
«Είναι ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα», αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Με απόλυτο τρόπο, δεν είναι δίκαιος αυτός ο προϋπολογισμός!» ήταν η απάντηση, που έδωσε ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε: «Αναγνωρίζουμε επιπλέον, ότι είναι ένας προϋπολογισμός, μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς και στην Ευρώπη». «Είναι ένας προϋπολογισμός, που αυξάνει την δικαιοσύνη όσο μπορεί, και ανοίγει δρόμο για έξοδο από μνημόνια;», ήταν το επόμενο ερώτημα, που έθεσε ρητορικά στον εαυτό του, ο υπουργός Οικονομικών.
Και υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος: «Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι επειδή είναι άδικος, τον καταψηφίζουμε και εμείς και πάμε σε εκλογές, για να έρθει άλλος συνασπισμός. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε, να παλέψουμε μέσα στους συσχετισμούς. Δεν βλέπω από Αριστερά, να υπάρχει καλύτερη στρατηγική, πως θα πάμε από το Α στο Β και πως θα ήταν καλύτερα στο Γ. Δεν είμαστε στο Γ».
Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος, παρά την κρίση ειλικρίνειας που επέδειξε στο κλείσιμο της ομιλίας του, κατά την έναρξη, επανέφερε τα λεγόμενα «ευκλείδεια μαθηματικά». Είπε δηλαδή πως η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά ένα δισ. το 2018 σε σχέση με το 2017, είναι στην ουσία 189 εκατ. ευρώ!
Η αύξηση ένα δισ. ευρώ που καταγράφεται στον προϋπολογισμό είναι 456 εκατ. Ευρώ, από το φόρο εισοδήματος και 439 εκατ. ευρώ από τον φόρο κατανάλωσης.
Η αύξηση φόρου εισοδήματος είναι 178 εκατ. ευρώ από αύξηση του ΑΕΠ, 278 εκατ. ευρώ από εφαρμογή διαφόρων μέτρων (48 εκατ. ευρώ θα είναι, από airbnb, 41 εκατ. ευρώ από την κατάργηση απαλλαγής βουλευτών, 121 εκατ. ευρώ από έκπτωση φόρων ιατρικών δαπανών, 68 εκατ. από κατάργηση έκπτωσης σε παρακρατούμενους φόρους).
«Αυτή είναι η αύξηση φορολογίας από εισόδημα» είπε, για να προσθέσει: «Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης οφείλεται στην αποθεματικοποίηση καπνικών προϊόντων. Άρα, από το σκέλος εσόδων, η μόνη διαφορά είναι τα 189 εκατ. ευρώ». Επίσης, υποστήριξε πως το πρόγραμμα της ΝΔ, για μείωση φορολογικών συντελεστών, με παράλληλη μείωση δημοσίων δαπανών, οδηγεί είτε σε απολύσεις, είτε σε μείωση μισθών: «Είτε θα απολύσετε, έναν στους δέκα εργαζόμενους ή θα μειώσετε τους μισθούς κατά 10%».
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απώλειας εσόδων μέσω φοροδιαφυγής, λέγοντας: «Ο Κύριός μας, στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά για την φτώχεια και την αγάπη. Έκανε όμως ένα λάθος. Είπε ότι είναι πιο εύκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας, από το να μπει ένας πλούσιος στον παράδεισο. Εσείς στη ΝΔ τον διαψεύσατε. Βάλατε τους πλουσίους στους φορολογικούς παραδείσους. Όταν συζητάμε για πλουσίους και καμήλες, οι δικοί σας πλούσιοι κερδίζουν, διαψεύδοντας με επιτυχία, τον Κύριό σας».


Ας αφήσουμε τις καμήλες λοιπόν στη ησυχία τους και τα επιχειρήματα του τύπου αυτού, γιατί με 4.000.000 οφειλέτες, πάνω από 600.000 μετανάστες, χιλιάδες διακοπές δραστηριότητας και ανθρώπους σε απόγνωση, με δέσμευση λογαριασμών και capital controls στις καταθέσεις και στη λειτουργία της οικονομίας, είναι η πραγματικότητα, που μέσα στη 3ετία δημιουργήθηκε. Ο υπουργός, περί άλλα τυρβάζει, αντί να παραθέτει, τι θετικό έκανε, ή τι μπορεί να κάνει. Κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. ( [τυρβάζω ](μόνο στο ενεστ. θ) : μόνο στην έκφραση μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά, για κπ. που ασχολείται με πολλά συγχρόνως και παραμελεί το κύριο έργο του).
Δικό του είναι αυτό το έπαθλο και έρχεται και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο την ίδια οικονομική πολιτική.
Τα έργα Τσακαλώτου στη Φορολογία.
ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια φόρων η Ελλάδα το 2016
Στο 34,3% του ΑΕΠ αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα -κατά μέσο όρο- στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2016, έναντι 34% το 2015, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (Revenue Statistics 2017), που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην Ελλάδα, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν το 2016 κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 38,6% του ΑΕΠ από 36,4% το 2015.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με την Ολλανδία να σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (1,5 ποσοστιαίες μονάδες).
Ανοδικά κινήθηκαν πέρυσι τα έσοδα σε 20 από τις 33 χώρες του ΟΟΣΑ, που παρουσίασαν προκαταρκτικά στοιχεία για το 2016, ενώ μειώθηκαν σε 13 χώρες.
Το υψηλότερο επίπεδο φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ είχαν η Δανία (45,9%), η Γαλλία (45,3%) και το Βέλγιο (44,2%), ενώ τα χαμηλότερο το Μεξικό (17,2%), η Χιλή (20,4%) και η Ιρλανδία (23,0%). Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση.
Όσον αφορά στη φορολογία περιουσίας, η Ελλάδα κατέχει την ένατη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση.
Όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός από πέντε (Καναδάς, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία), αύξησαν τα έσοδά τους ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά το 2009, όταν σημειώθηκε το χαμηλότερο επίπεδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις φορολογικών εσόδων κατέγραψαν η Αυστρία και η Νέα Ζηλανδία (κατά μία ποσοστιαία μονάδα).
Η φετινή έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τρεις τάσεις, που έχουν φανεί στη διάρθρωση των εσόδων των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Πρώτον, το ποσοστό των εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων μειώθηκε από 23,7% το 2007 στο χαμηλό επίπεδο του 23,2% το 2010, για να σημειώσει στη συνέχεια σταθερή αύξηση στο 24,4% το 2015.
Δεύτερον, τα ποσοστά των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση και των εσόδων από τη φορολογία προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν αρχικά στο 26,6% το 2009 και 33,0% το 2010, αλλά στη συνέχεια μειωνόταν σταθερά για να φθάσουν το 2015 στο 25,8% και 32,4%, αντίστοιχα.
Τέλος, το ποσοστό των εσόδων από την εταιρική φορολογία μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης από 11,2% το 2007 στο χαμηλό επίπεδο του 8,8% το 2010 και έμεινε σχετικά σταθερό (8,9%) το 2015.
Το άρχειν ήδιστον.Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφοςμτφρ: το να ασκείς εξουσία είναι υπέρτατη ευχαρίστηση και σε αυτό έχει ενδώσει. Διέψευσε τον Όργουελ. « Αριστερός: ένας λάτρης της εξουσίας, χωρίς εξουσία».Τζωρτζ Όργουελ, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας. Γνωρίζει ότι: «Η εξουσία πάνω στο εισόδημα ενός ανθρώπου, ισοδυναμεί με εξουσία επάνω στη θέλησή του.Alexander Hamilton, 1755-1807, Αμερικανός πολιτικός.
Η φράση που ισχύει είναι. Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία, αποτέλεσμα της αδυναμίας. Όταν λοιπόν είσαι, ότι περιγράφει η έκφραση, είσαι στον αστερισμό της υποκρισίας. Ο τρόπος να συντρίψουμε τους αστούς, είναι να τους λιώσουμε ανάμεσα στις μυλόπετρες της φορολογίας και του πληθωρισμού. Τζων Μαίναρντ Κέυνς, 1883-1946, Βρετανός οικονομολόγος, παραφράζοντας, μια φράση του Λένιν, για τη συντριβή των αστών). Και όταν δεν έχουμε πληθωρισμό ή ύφεση, έχει εξίσου αρνητικά αποτελέσματα, που επηρεάζουν αρνητικά, την οικονομία. Με ύφεση 0,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα, έκλεισε τελικά το 2016, σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Περισσότεροι νόμοι, λιγότερη δικαιοσύνη. ~Κικέρων | (Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός ) | 106-43 π.Χ.
Αποκρατικοποιήσεις | Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Σε νέο «πρεσάρισμα» προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναμένεται να επιδοθούν οι Θεσμοί μέσα στο προσεχές διάστημα, με τα τεχνικά κλιμάκιά τους, να αναμένονται στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη (28/11/2017)
«Μισώ τον άνδρα τον διπλούν πεφυκότα, χρηστόν λόγοισι, πολέμιον δε, τοις τρόποις. Φωκυλίδης, ~5ος αιών π.Χ. Αρχαίος Έλληνας ποιητής, από τη Μίλητο μτφρ: μισώ τον διπρόσωπο, που είναι αγαθός στα λόγια, αλλά εχθρικός στις πράξεις. Ασφαλώς και υπήρχαν πάντα άνθρωποι, που μπορούν να υποδυθούν και τους δύο ρόλους. Όμως πιστέψτε με, μου θυμίζει την έκφραση «Μεγαρέων δάκρυα». Αρχαιοελληνική παροιμιακή φράση, για ψεύτικα δάκρυα (στα Μέγαρα καλλιεργούσαν πολλά κρεμμύδια).
Και ο πολιτικός άνθρωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εκπροσωπεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώπιον των δανειστών, έχει άλλο ύφος, το οποίο είναι και το πραγματικό γεγονός, ενδίδει στις απαιτήσεις τους και δεσμεύει το παρόν και το μέλλον μας .







(*)Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος ΕΚΠΑ - Φοροτεχνικός