5.11.17

Έκτακτο: Ο Καταλανός ηγέτης Πουτζδεμόν και τέσσερις υπουργοί του παραδόθηκαν στη βελγική Αστυνομία



Στη βελγική Αστυνομία παραδόθηκαν αυτοβούλως την Κυριακή ο καθαιρεθείς από τη Μαδρίτη τέως περιφερειακός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζδεμόν, καθώς και οι τέσσερις καθαιρεθέντες υπουργοί του οι οποίοι είχαν ταξιδέψει μαζί του στο Βέλγιο.
Η ισπανική Δικαιοσύνη είχε εκδώσει την Παρασκευή ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε, καθώς κατηγορούνται για «στασιασμό και εξέγερση», αφού την προηγούμενη Παρασκευή είχαν ανακηρύξει, με απόφαση του τοπικού καταλανικού κοινοβουλίου, την Καταλονία «ανεξάρτητο κράτος».

Το περασμένο Σάββατο και με την έγκριση της Γερουσίας, άνω σώματος του κοινοβουλίου της Ισπανίας, η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ήρε προσωρινά την αυτονομία της περιφέρειας της Καταλονίας, καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση, διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές στην επαρχία για τις 21 Δεκεμβρίου.
Τις αρμοδιότητες του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αυτοπροσώπως, για να τις εκχωρήσει αμέσως στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας της χώρας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.
Τις αρμοδιότητες των Καταλανών τοπικών υπουργών που καθαιρέθηκαν ασκούν απευθείας οι Ισπανοί αρμόδιοι υπουργοί ανά υπουργείο.
tribune